De nieuwste cd van Scala is gratis online te downloaden. Voor Steven Kolacny dient de computer dan ook vooral om te werken.

Hebben de Scalameisjes je computergewijs wat kunnen leren?

Ik zou niet weten wat. De dingen waarmee die generatie zich on-line bezighoudt, interesseren me niet zo. In plaats van te msn’n, neem ik liever de telefoon. Ik vind die nieuwe kanalen niet alleen afstandelijk, maar ook reuzevervelend.

Ben je zelf een bedreven internetter?

Goh, ik ken wat ik gebruik en schakel voor het overige experts in. Zo vind ik het straf dat mijn neef met z’n blote handen een computer kan open- en dichtschroeven of hoe onze webmaster onze site onderhoudt. Zelf ben ik niet de man van de handleidingen.

En wie verzorgt de Scala-MySpace?

Dat is een beetje een schimmig ding. Toegegeven: er komen wel eens mensen op onze MySpace terecht die zo onze muziek leren kennen. Uit objectieve cijfers blijkt echter dat dat geen invloed heeft op onze boekingen. Misschien moet ik me er maar eenswat meer in verdiepen.

Zijn er websites die je dagelijks bezoekt?

Wel, onze eigen site scalachoir.com, zeker sinds we onze nieuwe cd Paper Plane gratis als download aanbieden. We zijn de eerste Belgische band die zijn muziek op die manier aan de man brengt en ik wil toch wel zien of dat werkt. Tot nu toe hebben er zowat 17.000 mensen hem gedownload, niet slecht dus.

Doe jij dan nooit iets ontspannends op de pc?

Die vraag klinkt mij al zielig in de oren. Na een hele dag op de computer te hebben gewerkt, ga ik liever eens in het bos wandelen! Al is zoeken naar muziek voor mij óók ontspanning.

Van wie kwam het idee om de cd gratis te laten downloaden?

Eigenlijk van de meisjes zelf. Jawel, het zijn intelligente jonge vrouwen. (lacht) Zij weten dat jongeren niet graag hun zuurverdiende geld aan een cd besteden, als je die evengoed gratis van het internet kan halen. We hebben lang een vingertje opgestoken tegen het illegale downloaden, maar dit is een ideale manier voor mensen om ons te leren kennen.

Heb je dan zelf nog nooit illegaal gedownload?

Met mijn hand op mijn hart: neen! Mijn diepchristelijke schuld-gevoel zou de kop opsteken. Ik kén de mogelijkheden, maar ik download gewoon fijn legaal via iTunes. Bij Koen (Buyse van Zornik, nvdr) kijken we ook wel eens naar legaal gedownloade films. Via een Appleprogramma kan hij die zelfs op zijn tv afspelen.

Een van de vele Apple-adepten?

Ik werk nog steeds op pc, maar alles wat met onze muziek te maken heeft, doe ik op Mac. De Applesite vind ik geweldig. Die is zo mooi, dat je enkel daarom al iets zou kopen. Het leukste Apple-gadget moet mijn iPod HiFi zijn, een luidsprekerset met een steengoed geluid. Spijtig dat die niet meer verkrijgbaar blijkt.

Steven Kolacny brengt samen met broer Stijn en Koen Buyse bekende filmmuziek in de voordrachtreeks ‘Luister naar de film’. Info: www.garifuna.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content