STETSON AF

KARL BLAU legt de ziel van country én soul bloot.

Hij fabriceert al twintig jaar muziek, maar toch heeft de Amerikaanse zanger en multi-instrumentalist Karl Blau nog altijd veel eerste indrukken na te laten. Wie met deze plaat begint, kan die impressie meteen onvergetelijk maken.

Als notoire doe-het-zelver heeft Blau, een indiemuzikant uit het afgelegen Anacortes, Washington, al meer dan veertig (40!) releases op zijn actief, waarvan drie vierde uitgebracht via zijn eigen postorderlabel. Hij figureerde op platen van en toerde met divers volk: countryfolkie Laura Veirs, doemrockgroep Earth en indieband The Microphones. Die laatsten noemden zelfs een song naar hem.

Maar in het licht van wat vandaag voor ons ligt zijn dat faits divers. Goed, op papier is een coversplaat als deze dat ook. Maar vergis u niet: Introducing Karl Blau is van een hoog niveau. Blau en producer Tucker Martine (My Morning Jacket, The Decemberists, Sufjan Stevens) hengelden werk uit de grote diepe poel van de countrysoul om er een nieuw, afgerond verhaal mee te vertellen. Met dat verschil dat Karl Blau over een warme, bronzen stem beschikt en zich daardoor als de enige ware hoofdrolspeler cast.

Dat is minder evident dan het lijkt, want tussen het gekozene fonkelen songs van tamelijk gerenommeerde namen: If I Needed You van Townes Van Zandt, bij ons bekend dankzij The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band; Fallin’ Rain van Link Wray, dat hier tot een delicieuze negenenhalve minuut wordt uitgesponnen; en ook, welja, To Love Somebody van de Bee Gees.

Daarnaast: deep cuts zoals That’s How I Got to Memphis van Tom T. Hall, Woman (Sensuous Woman) van Don Gibson en Let the World Go By, geschreven door Nashville-songsmid en Tuckers vader Layng Martine Jr. Introducing Karl Blau, dat aan het zwierigste van Tindersticks en Lambchop doet denken, bevat dus alleszins genoeg obscuurs en moois om er een nieuw platenlijstje rond op te stellen.

Maar eerst hoort u een uitgebreid bad te nemen in Tucker Martines wonderlijke breedbeeldproductie. Net als Matthew E. White, die andere moderne visionair van de americana, ontvouwt Martine een glorieus, rijkelijk en zacht swingend geluid. Daarbij schuwt hij zeemzoete klanken ontleend aan pedal steel, dameskoortjes en strijkers niet.

Introducing Karl Blau komt bijwijlen misschien wat braaf over, maar de overheersende gedachte is niettemin: prachtplaat die de clichés vlot omzeilt, zonder aan de ziel van country (het leven als tranendal) of de sussende cadans van ingetogen soul te raken. Stetson af.

KARL BLAU ****

Introducing Karl Blau

country/soul

Bella Union

DOWNLOAD

That’s How I Got to Memphis

Fallin’ Rain

Let The World Go By

KURT BLONDEEL

Partner Content