Het nakende einde van het ergste presidentschap uit de geschiedenis wordt in Hollywood passend gevierd met Oliver Stones kritische biopic van George W. Bush. Heel wat beroemde en minder beroemde acteurs gingen Josh Brolin vooraf in zijn incarnatie van de Leider van de Vrije Wereld. Een bloemlezing.

De echte presidenten

Henry Fonda als Abraham Lincoln

President 1861-1865; Republikein ( Young Mr. Lincoln; 1939)

John Ford traceert in deze fijne karakterstudie de politieke leerjaren van de Amerikaanse president die ijverde voor de afschaffing van de slavernij. Hoofdrolspeler Henry Fonda, boegbeeld van rechtschapenheid, incarneert alle deugden van de toekomstige leider die het land door de Amerikaanse burgeroorlog loodste. Gary Sinise als Harry S. Truman

President 1945-1953; Democraat ( Truman; 1995)

Toneelspeler Gary Sinise mikt in deze tv-film vooral op de menselijke kant van de president die de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki liet gooien. Je ziet hem als kleinsteedse nobody tot het hoogste ambt opklimmen, maar toch altijd de eenvoudige man van het volk blijven.

Bruce Greenwood als John Fitzgerald Kennedy

President 1961-1963; Democraat ( Thirteen Days; 2000)

De glamourpresident wordt hier niet gevolgd bij zijn beruchte amoureuze liaisons, maar wel geobserveerd tijdens de Cubaanse rakettencrisis. Hij probeert het hoofd koel te houden, terwijl hij een dreigende nucleaire catastrofe moet afwenden.

Michael Gambon als Lyndon Baines Johnson

President 1963-1969; Democraat ( Path to War; 2002)

John Frankenheimer en zijn Engelse hoofdrolspeler Michael Gambon doen fijntjes uit de doeken hoe LBJ – ‘how many children did you kill today’ – zijn ambitieus project van ‘The Great Society’ zelf de das omdeed door de escalatie van de Vietnamoorlog, waarin hij zelf niet geloofde.

Anthony Hopkins als Richard Milhous Nixon

President 1969-1974; Republikein ( Nixon; 1995)

Oliver Stone schildert een verrassend mild en meedogend portret van ‘ Tricky Dick‘. Een shakespeareaanse Hopkins vertolkt de rol van zijn leven als de president die zichzelf vernietigt en verplicht werd om tijdens zijn ambtstermijn op te stappen.

Philip Baker Hall als Richard Milhous Nixon

President 1969-1974; Republikein ( Secret Honor; 1984)

Robert Altman filmde deze indrukwekkende monoloog van Philip Baker Hall met universiteitsstudenten. De president fulmineert na het Watergateschandaal eenzaam in zijn bureau tegen de duistere krachten (in en buiten hemzelf) die hem ten val brachten.

John Travolta als Bill Clinton

President 1993-2001; Democraat ( Primary Colors; 1998)

Ondanks de naamsverandering weet iedereen wie model stond voor deze satirische film à clef van Mike Nichols. Een presidentskandidaat moet tijdens zijn campagne zijn ethische idealen bijsturen en komt ook privé in troebele wateren terecht.

Josh Brolin als George W. Bush

President 2001-2009; Republikein (“W”; 2008)

Oliver Stone zet de meest bespotte en gehate Amerikaanse president ooit al in zijn hemd terwijl die nog zijn laatste dagen in de Ovale Office zetelt – al is het script volgens bronnen genuanceerder dan je zou denken.

De FICTIEVE presidenten

1. De doempresident

Van alle verzonnen presidenten moet Merkin Muffley (Peter Sellers) wel de meest waardeloze zijn. Tijdens een nucleaire crisis in Stanley Kubricks zwartgallige meesterwerk Dr. Strangelove (1963) is hij totaal verlamd en slaagt hij er niet in de wereld van de atoomvernietiging te redden.

2. De zichzelf opofferende president

In Fail Safe (1964), Sidney Lumets bloedernstige versie van Dr. Strangelove, speelt Henry Fonda een Amerikaanse president die voor een dilemma komt te staan dat niemand ooit wil meemaken. Als door een technisch falen Moskou de nucleaire lading krijgt, laat hij als tegenoffer New York van de kaart vegen.

3. De interim-president

In de Capra-eske komedie Dave (1993) geraakt de cynische en overspelige president Bill Mitchell in coma en mag de sympathieke nobody die als twee druppels op hem gelijkt (Kevin Kline in dubbelrol), zijn plaats in het Witte Huis innemen. Zowel zijn echtgenote als de sociale rechtvaardigheid vaart wel bij de persoonsverwisseling.

4. De romantische president

Ook de machtigste man ter wereld heeft recht op een beetje romantiek, zelfs in een verkiezingsjaar. In The American President (1995) speelt Michael Douglas Commander-in-Chief Andrew Shep-herd, die als kersverse weduwnaar voor de charmes van een milieulobbyiste (Annette Bening) valt.

5. De slapstickpresident

In Tim Burtons subversieve bigbudgetsatire Mars Attacks! (1996) moet president James Dale (Jack Nicholson) Amerika verdedigen tegen marsmannetjes die de planeet willen vernietigen. Helaas is hij zo’n pathetische hansworst, dat we voor de marsmanne-tjes duimen.

6. De actiepresident

Om de taaiste filmpresident uit de reeks te spelen, kun je op Harrison Ford rekenen. Als prez James Marshall maakt hij in Air Force One (1997) korte metten met Russische kapers, kruipt hij zelf achter de stuurknuppel van het presidentiële vliegtuig, haalt hij acrobatische toeren uit met gevechtsvliegtuigen en blijft hij bovenal een toegewijd en verantwoordelijk gezinshoofd.

7. De absoluut corruptepresident

Wie beter dan Gene Hackman om de president als een genadeloze son of a bitch te spelen? Om in Clint Eastwoods Absolute Power de accidentele moord op zijn maîtresse tijdens een uit de hand gelopen SM-stoeipartijtje in de doofpot te stoppen, deinst hij voor niets terug. En behalve Clint is er niemand om hem te stoppen.

Door Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content