Met Wei Tang verschijnt alweer een nieuwe ster aan het oosterse firmament. En dat zag er zo al oogverblindend uit. Een blik door de telescoop.

Joan Chen (46)

Curriculum: De ‘Elizabeth Taylor van China’, zoals de pers haar noemde na haar prille onderscheiding als beste actrice van het land, komt uit een familie van intellectuelen uit Shanghai. Ging begin jaren 80 studeren in de States en waagde haar kans in Hollywood. Na Bertolucci’s The Last Emperor oogde haar toekomst fraai, maar die belofte wist ze nooit echt waar te maken. Ang Lee viste haar nu op voor Lust, Caution. Vorig jaar kreeg ze ook nog een Golden Horse, zeg maar Aziatische Oscar, voor haar rol in de Australische film The Home Song Stories.

Zenit:Twin Peaks van David Lynch, waarin ze de stijlvolle Josie Packard speelde.

Gong Li (42)

Curriculum: De eerste fetisjactrice (en lang ook de levensgezellin) van China’s bekendste regisseur Zhang Yimou. Wou oorspronkelijk zangeres worden, werd afgewezen door de Academie en stapte dan maar over naar drama. Daar kreeg Zhang Yimou haar in het snotje en de rest is geschiedenis. De grote filmdiva van China en de laatste tijd ook te zien in Hollywoodproducties zoals Miami Vice en Hannibal Rising.

Zenit:Ju Dou van Zhang Yimou.

Maggie Cheung Man-Yuk (43)

Curriculum: Geboren in Hong Kong, naar Engeland geëmigreerd toen ze acht was. Keerde op haar 17e naar Hongkong terug om fotomodel te worden. Nam deel aan de Miss Worldverkiezing. Werd een ster dankzij haar rol als Jackie Chans liefje in de hit Police Story. Liet zich ook kennen als een waardige dramatische actrice dankzij haar werk met Wong Kar-wai. Nam halverwege jaren 90 een carrièrepauze. Speelde zichzelf in Irma Vep van de Franse cineast Olivier Assayas, met wie ze ook drie jaar getrouwd was.

Zenit: In the Mood for Love van Wong Kar-wai.

Michelle Yeoh (45)

Curriculum: Dochter van Chinese advocaten in Maleisië. Vertegenwoordigde Maleisië in allerlei zwem-, duik- en squashkampioenschappen. Ging op kostschool in Engeland. Wou balletdanseres worden maar een rugprobleem maakte een abrupt einde aan die droom. Werd Miss Maleisië in 1983 en belandde zo in de acteerwereld, eerst in Hongkong (vaak met Jackie Chan), later ook in het westen (de Bondfilm Tomorrow Never Dies, de sciencefictionthriller Sunshine).

Zenit: Haar hartverscheurende vertolking in Crouching Tiger, Hidden Dragon van Ang Lee.

Bai Ling (37)

Curriculum: Werd voornamelijk opgevoed door haar grootmoeder toen haar ouders ten prooi vielen aan de Culturele Revolutie. Werd op haar 14e entertainer voor het Volksbevrijdingsleger, maar kwam herhaaldelijk in botsing met de autoriteiten (nam onder meer deel aan de betogingen op Tienanmen). Ging op haar 21e studeren aan het Lee Strasberg Institute in New York en belandde in een reeks Amerikaanse films, te beginnen met The Crow. Kreeg problemen met de Chinese autoriteiten wegens haar rol naast Richard Gere in Red Corner. Beweert dat George Lucas haar uit Revenge of the Sith heeft geknipt wegens haar fotoreportage in Playboy. Wilde madam.

Zenit: Dumplings, Fruit Chans Eeuwige Jeugdverhaal uit de horrortrilogie Three Extremes.

Zhang Ziyi (28)

Curriculum: De tweede grote ontdekking van Zhang Yimou. Als kind was ze een geoefende danseres en turnster, tot ze de buik vol had van de rivaliteit tussen haar medestudenten. Yimou ontmoette haar bij een reclamespot voor shampoo en gaf haar prompt de hoofdrol in The Road Home, wat haar in eigen land de bijnaam ‘kleine Gong Li’ opleverde. Internationaal brak ze door met Crouching Tiger, Hidden Dragon en tegenwoordig pendelt ze tussen Hollywood ( Rush Hour) en China.

Zenit: Zhang Yimous martialartsepos House of Flying Daggers, waarin ze zich tegelijk sensueel en sterk toont.

Wei Tang (28)

Curriculum: Dochter van een schilder en een actrice uit Zhejiang. Studeerde regie met de bedoeling zowel regisseur, scenarist als actrice te worden. Werd door Ang Lee uit 10.000 kandidaten gepikt voor de hoofdrol in Lust, Caution. Moest de Golden Horse wel aan Joan Chen laten.

Zenit: Lust, Caution is haar enige film tot nu toe, maar ongetwijfeld het begin van een fraaie carrière.

Shu Qi (31)

Curriculum: Taiwanese starlet. Begon haar carrière met naaktfoto’s en braaf-erotische films zoals Sex and Zen 2 en Viva Erotica. Kreeg voor die laatste twee Hong Kong Film Awards. Had oorspronkelijk een rol in Crouching Tiger, Hidden Dragon, maar haar manager overtuigde haar dat het beter zou zijn om een reclamespot op te nemen. Heeft zich intussen ontpopt tot een ware superster en was ook al te zien in de Luc Bessonproductie The Transporter.

Zenit: Haar drievoudige rol in Three Times van Hou Hsiao-hsien, met wie ze eerder ook Millennium Mambo maakte.

Vicki Zhao Wei (31)

Curriculum: Studeerde aan de filmacademie van Beijing. Werd beroemd met de sitcom Princess Pearl. Overstelpt met prijzen in Taiwan en China. Werkt ook in Hong Kong ( Shaolin Soccer bijvoorbeeld). Ontketende een storm van protest toen ze zich tijdens een fotoreportage in een Japanse oorlogsvlag hulde. Verontschuldigde zich daar verschillende keren publiekelijk voor. Heeft een rol in John Woos volgende film, Red Cliff. Heeft ook een bloeiende carrière als popzangeres en wil regisseur worden.

Zenit: De actiefilm Warriors of Heaven and Earth. Zhao Wei zegt nauwelijks 25 zinnen maar kreeg er wel een onderscheiding voor.

Fan Bingbing (26)

Curriculum: Een van de grote idolen van China. Werd net als Vicki Zhao Wei beroemd door de sitcom Princess Pearl. Studeerde aan de dramaschool van Shanghai. Heeft al een resem awards op de schoorsteenmantel, waaronder een Aziatische Oscar voor haar bijrol in het spookverhaal The Matrimony.

Zenit: Haar hoofdrol in de enorm gecontesteerde (want erotisch getinte) Lost in Beijing van Li Yu.

(R.N.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content