Sterren komen, sterren gaan

Rey (DAISY RIDLEY) ontmoet op een verlaten eiland een oude Jedi-meester. 'Maar THE LAST JEDI wordt géén kopie van The Empire Strikes Back.'

Lucasfilm-baas Kathleen Kennedy heeft de voorbije jaren Star Wars-regisseurs ontslagen aan een tempo dat meestal voorbehouden is voor Belgische voetbaltrainers.

Toen bedenker George Lucas in 2012 zijn bedrijf voor 4,05 miljard dollar verkocht aan de Walt Disney Company kwam Kennedy, de favoriete producer van Steven Spielberg, aan het hoofd van Lucasfilm te staan. Ze schuwt de radicale beslissingen niet om die miljardeninvestering terug te verdienen en naar het beeld van superheldenfabriek Marvel een cinematic universe uit te bouwen, met sinds 2015 één film per jaar, afwisselend een nieuw deel uit de saga en een anthology film uit het Star Wars-universum.

Het probleem is dat ze maar niet het juiste personeel vindt om al die films te regisseren. En ze kent geen genade met wie niet voldoet. Sinds J.J. Abrams Episode VII – The Force Awakens (2015) regisseerde, is dat zowat iedereen. Josh Trank was gecontracteerd voor een losstaand Star Wars-verhaal maar mocht er na de gigantische flop van zijn Fantastic Four (2015) zelfs niet meer aan beginnen. Enkele maanden voor de release van Rogue One: A Star Wars Story (2016) werd Tony Gilroy ingehuurd om met reshoots en een hermontage een sterker einde te maken dan dat van regisseur Gareth Edwards. De opnames van een Han Solo-film waren al ver gevorderd toen Phil Lord en Chris Miller plaats moesten ruimen voor oude rot Ron Howard. Het recentste slachtoffer viel in september: Jurassic World-regisseur Colin Trevorrow kon na ‘creatieve meningsverschillen’ de regie van Episode IX op zijn buik schrijven. J.J. Abrams vervangt hem. De enige andere regisseur die vooralsnog de dans ontspringt, is Rian Johnson.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content