The Imaginarium of Doctor Parnassus is niet de enige prent die het witte doek haalde nadat een acteur richting eeuwige filmstudio’s was vertrokken. Vijf van Heath Ledgers illustere voorgangers.

Béla Lugosi Fatale film: Plan 9 from Outer Space (Ed Wood, 1959)

In de jaren 30 had Béla Lugosi nog zalen doen sidderen als Graaf Dracula, maar in 1959 was hij een zielige oude junk die wanhopig elke rol aannam. Zelfs één in de knudde sf-film Plan 9 from Outer Space van Ed Wood, de slechtste regisseur ter wereld. Helaas voor Wood bezweek Lugosi aan een hartaanval nadat er amper een paar minuten materiaal was geschoten. De sensatiegeile cultkoning huurde snel zijn chiropractor Tom Mason in als vervanger. Voor de geïnteresseerden: Mason, die totaal niet op Lugosi lijkt, is diegene die steeds een zwarte cape voor zijn gezicht houdt.

Natalie Wood Fatale film: Brainstorm (Douglas Trumbull, 1983)

De voormalige ster uit Rebel Without a Cause en West Side Story overleed in november 1981 op haar 43e tijdens het draaien van het sciencefictiondrama Brainstorm. Na een feestje op hun luxejacht met echtgenoot Robert Wagner en tegenspeler Christopher Walken, bleek Wood plots verdwenen. Later kwam uit dat ze in beschonken toestand geprobeerd had om in een roeibootje het jacht te verlaten, maar dan in het koude water was gevallen en verdronken. Meer dan twee jaar hield Paramount de film in de kluis, tot de studio hem in 1983 alsnog een discrete release gunde.

Vic Morrow Fatale film: Twilight Zone: The Movie (John Landis, Steven Spielberg, Joe Dante en George Miller, 1983)

In de eerste episode van deze door Spielberg geproduceerde omnibusfilm naar de bekende huiverserie The Twilight Zone speelt Vic Morrow een racist die in de jungle van Vietnam zelf opgejaagd wild wordt voor de Amerikaanse G.I.’s. Tijdens een actiescène werd Morrow onthoofd door de rotoren van een neerstortende helikopter, een tragisch ongeval waarbij ook twee kindacteurs het leven lieten. Hoewel de film toch werd uitgebracht, liet het publiek het massaal afweten. Regisseur John Landis werd aangeklaagd wegens onvrijwillige doodslag, maar werd uiteindelijk vrijgesproken.

Brandon Lee Fatale film: The Crow (1994) (Alex Proyas)

Voor hij zich in de voetsporen van zijn legendarische vader Bruce kon knokken, overleed Brandon Lee op 31 maart 1993 op de set van de gotische actiethriller The Crow. Een pistool geladen met losse flodders bleek toch een echte kogel te bevatten, die de 28-jarige acteur dodelijk verwondde. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, is dat fatale schot niet te zien in de met stand-ins en CGI afgewerkte film. Mede dankzij het lugubere voorval groeide de prent tot een culthit uit. Voor de complotfetisjisten: ook vader Bruce kwam vroegtijdig en in dubieuze omstandigheden om het leven, wat sommigen een familievloek deed vermoeden.

Oliver Reed Fatale film: Gladiator (Ridley Scott, 2001)

In 2000 leek notoir fuifbeest en drankorgel Oliver Reed zijn doorzopen carrière alsnog nieuw leven in te blazen met zijn bijrol als slavendrijver Proximo in Ridley Scotts sandalenepos Gladiator. Tenminste: tot hij tijdens een vrije dag dood neerviel in zijn favoriete bar met drie flessen rum, acht biertjes en een onbekend aantal dubbele whisky’s in zijn kraag. Voor de enkele scènes die Reed nog moest draaien, deed Scott een beroep op zijn computer-afdeling. Die kleefde Reeds hoofd op het lichaam van enkele stand-ins. Kostplaatje van Reeds digitale herrijzenis: 3 miljoen dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content