SPRING BREAKERS *****

SPRING BREAKERS: onder de dames herkent u SELENA GOMEZ (tweede van l.) en VANESSA HUDGENS (r.), beiden vertrouwd met het Huis van de Muis.

Vrijdag 1/5, 20.35 – 2BE. Harmony Korine, VS 2012

‘Seeing all this money makes my pussy wet‘, zegt gewezen Disneytieneridool Vanessa Hudgens in Spring Breakers. Een opgestoken middelvinger van de subversieve Harmony Korine naar het Huis van de Muis? Behalve op babes in bikini en hipster James Franco als een hilarische white trash-gangster trakteert Korine je in dit hallucinante misdaaddrama op een orgie van drank, drugs, seks en geweld. Het leven als één groot ontspoord hedonistisch feest? Gewoon Korines uitzinnige commentaar op de psyche van de Amerikaanse jeugd.

Korine liet zich voor Spring Breakers inspireren door het spring break-fenomeen, de jaarlijkse vakantieperiode waarin Amerikaanse studenten naar de zonnige kusten van Florida trekken om er zich over te geven aan wilde bacchanalen. Ook vier sexy tienermeisjes, onder wie Justin Bieber-ex Selena Gomez als Faith en Vanessa Hudgens als haar vriendin Candy, willen graag uit de bol gaan in Tampa Bay. Om hun trip te bekostigen, overvallen ze een fastfoodkeet. Op hun bestemming aangekomen gaan de partyhongerige meiden zodanig uit de bol dat ze in handboeien en bikini voor de rechter moeten verschijnen. Gelukkig neemt een dealende rapper en wapenfreak hen onder zijn hoede: Alien, door Franco vertolkt als een uitzinnige parodie op Tony Montana uit Scarface.

Korine kreeg al op zijn negentiende het label enfant terrible opgekleefd, toen hij het script schreef van Larry Clarks provocerende tienerkroniek Kids (1995). Met Gummo (1997) en Julien Donkey-Boy (1999), films opgenomen in een rauwe cinéma-véritéstijl, bevestigde hij zijn reputatie van moderne Nicholas Ray: een chroniqueur van de malaise en het amorele gedrag van disfunctionele tieners. Van zijn films heeft Spring Breakers het hoogste mainstreamgehalte, maar dat maakt deze trip op dubstepbeats van Skrillex en de technoklanken van voormalig Chili Peppersdrummer Cliff Martinez er niet minder extreem om.

Ook het aandeel van de Belgische cameraman Benoît Debie, bekend van zijn samenwerkingen met Gaspard Noé (Irréversible en Enter the Void)en heel recent Ryan Gosling (Frozen River), mag niet onderschat worden. Zijn beelden, popart in explosieve fluokleuren, hebben het effect van een diepe koortsroes. Een en ander maakt van Spring Breakers een messcherpe satire op de Amerikaanse droom, de oppervlakkigheid en vervreemding van adolescenten, met spring break als de rite die hen, ver van de schoolbanken, confronteert met de leegte en de rauwe realiteit van het echte leven.

LUC JORIS

Partner Content