Zondag 20/9, 21.50 – Canvas

Wat heeft StuBru-stem Christophe Lambrecht met Paul Smith? Veel zo blijkt, want Spraakmakers stuurde de presentator naar Londen voor een uitzonderlijk gesprek met de ongeëvenaarde kledingontwerper. ‘Saville Row meets Mr. Bean’, zo werd de 54-jarige Brit ooit omschreven, omdat hij de rijke traditie van de Londense modewereld al vier decennia lang injecteert met een fris gevoel voor humor. Het was ook die combinatie die Christophe Lambrecht destijds verleidde tot zijn allereerste Paul Smith-hemd. ‘Ik was op zoek naar iets leuks voor het doopsel van mijn oudste dochter’, vertelt hij. ‘En toen zag ik opeens dat hemd hangen: wit met de bekende Paul Smith-streepjes in het lichtbruin en een motief van olijfboombladeren er kriskras overheen. Fuck, zou ik dat wel dragen, was mijn eerste gedachte. Maar als ik het na al die jaren opnieuw aandoe, word ik er nog altijd op aangesproken. Ik ben verre van modegek maar je mag me gerust een Paul Smith-adept noemen. Voor zover mijn pree het toelaat natuurlijk (lacht).

Was je, eenmaal oog in oog met Smith, nerveus?

Christophe Lambrecht: Het was simpelweg de meeste zenuwslopende dag van mijn carrière! Maar dan wel tot op het moment Paul Smith ons voor het eerst tegemoet kwam en me meteen gerust stelde. Bij mensen waar je echt naar opkijkt, zit de schrik er altijd in: stel dat het een onuitstaanbare klootzak is. Wel, Smith was het tegendeel. Hij was warm en hartelijk, lang geen pretentieus mode-icoon. Wist je dat hij nog elke week een dag zelf in zijn zaak in Londen staat?

Had jij voor de gelegenheid iets uit zijn collectie aangetrokken?

Lambrecht: Na wat twijfelen heb ik toch maar besloten om een paar Paul Smith-sneakers aan te trekken. Hij heeft ze trouwens opgemerkt! Ik weet dat het als een cliché klinkt maar Smith heeft echt de nuchterheid van een selfmade man. Eigenlijk wou hij wielrenner worden maar hij moest gaan werken van zijn vader. Smith is elke dag naar zijn werk en terug blijven fietsen tot hij een ernstig ongeval had. Tijdens de lange revalidatie is hij zich beginnen omscholen tot kleermaker, aanvankelijk om zijn vrouw te helpen.

En schuilt er echt een beetje Mr. Bean in hem?

Lambrecht: Hmm, hij is toch eerder de Britse gentleman maar met dat typische gevoel voor humor. Ik kan me zo voorstellen dat hij ideaal gezelschap is om mee aan de bar te zitten. Smith meent wat hij zegt. Zo is hij oprecht geïnteresseerd in de nieuwste rockmuziek. Toen bleek dat de Belgische rock hem nog onbekend was, beloofde ik hem een compilatie na te sturen. De volgende dag hing zijn assistente aan de lijn om mij eraan te herinneren.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content