SPRAAKMAKERS: HENNING MANKELL

23.30 – CANVAS

Nu de norse detective Wallander op Canvas allerlei duistere zaakjes moet oplossen (zie vorige week), mag ook diens geestelijke vader Henning Mankell zijn verhaal komen doen op de zender. Spraakmakers strikte de meest succesvolle Zweedse thrillerauteur voor een interview en laat daarvoor Rudi Vranckx uitrukken. Tussen de onderonsjes met regeringsleiders en vuurgevechten door neemt Vlaanderens geliefkoosde oorlogsverslaggever immers graag eens een boek ter hand: ‘Er is geen betere ontspanning dan een goed detectiveverhaal.’

Wat vind je er zo ontspannend aan?

Rudi Vranckx: Een goede detective is spannend en neemt je even helemaal mee naar een andere wereld, zonder dat het escapisme is. Bovendien kan je perfect enkele hoofdstukken lezen voor het slapengaan en het boek de volgende dag gewoon weer oppakken.

Ben je een Mankell-fan?

Vranckx: Absoluut. Ik bewonder vooral hoe Mankell er in zijn Wallander-serie elke keer in slaagt om een ijzersterk verhaal neer te zetten én het modern te houden. Een verhaal dat enkel over schieten en achtervolgingen gaat, is saai en Mankell weet dat. Hij verwerkt brandend actuele thema’s als vluchtelingen en kindermisbruik in zijn detectives, maar laat die nooit de plot domineren. Toch ben je er je steeds van bewust dat Wallander nú leeft.

Voel je een zekere genegenheid voor die eigenzinnige, wat cynische commissaris?

Vranckx: Ik kan in ieder geval met hem meevoelen. Mankell heeft met hem ook een man van vlees en bloed gecreëerd, een man die het zelf moeilijk heeft, een man met een verhaal. Dat is net de charme van Mankells reeks, het gaat om échte mensen.

Heb je zelf thrillerambities?

Vranckx:(lacht luid) Laten we zeggen dat ik al die boeken eigenlijk lees in de hoop ooit het recept van de ideale thriller te ontdekken. Ik zie me dat inderdaad wel eens doen, maar een mens moet niet alles tegelijk willen. Mijn verhaal zou zich dan hoogstwaarschijnlijk in een internationale context afspelen – je moet toch beginnen bij iets dat je kent. En misschien zou mijn hoofdfiguur zelfs trekjes hebben van mezelf.

The Bette Davis Story Documentaire over de succesvolle carrière en het stormachtige privéleven van Bette Davis (18.50 – Ned2) De Aarde, wilde planeet Reis terug in de tijd naar het ontstaan van onze planeet, uit de chaotische nevels van de big bang (21.05 – Canvas).

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content