Spitsbroers – seizoen 2

JOREN SELDESLACHTS (links) en OSCAR WILLEMS in SPITSBROERS: het seizoen van de bevestiging.
Jorik Leemans
Jorik Leemans Freelancejournalist

Maandag 4/9, 21.45, VTM

Dat het geluk binnen de familie Moerman niet bepaald evenredig verdeeld is, werd al pijnlijk duidelijk in het eerste seizoen van de gesmaakte fictiereeks Spitsbroers. Dennis (Oscar Willems) schopt het tot in de A-kern van voetbalploeg KRC Genk, terwijl broerlief Alan (Joren Seldeslachts) wordt gearresteerd voor autodiefstal. Het tweede seizoen belooft nog meer in petto te hebben, verzekert scenarist Kristof Hoefkens. Lees: een Gouden Schoen en ontelbare champagnefeestjes versus een enkelband en een bijpassende avondklok.

Kristof Hoefkens: In het eerste seizoen is de verlegen Dennis doorgebroken. Nu heeft hij voor zichzelf uitgemaakt dat hij niet gewoon wil meedraaien in eerste klasse A, maar een internationale toptransfer wil. Een contract als Eden Hazard of Kevin De Bruyne, zeg maar. En daar moet alles voor wijken. Het contrast met zijn broer kan niet groter zijn: Alan komt vrij uit de gevangenis, maar heeft niets om aan te beginnen.

Die laatste ontwikkeling zal misschien een einde maken aan de vergelijkingen met je eigen leven en dat van je voetballende broer Carl.

Hoefkens: Ik heb altijd al gezegd dat ik gewoon mijn ervaringen in het wereldje gebruikt heb. Write what you know. Ik ken heel veel van voetbal, onder meer dankzij mijn broer Carl, en heb dat gebruikt om die reeks zo goed mogelijk te maken. Ik kan je verzekeren dat ik nooit een problematische jeugd van me wilde afschrijven in een autobiografische reeks omdat Carl profvoetballer was.

Spitsbroers werd voor verschillende televisieprijzen genomineerd en positief onthaald. Is de druk voor het tweede seizoen nu groter?

Hoefkens: Die druk leg je jezelf sowieso op. Het was een hele eer om tweede te worden op het Parijse televisiefestival Séries Mania, na Deutschland 83. Die serie heeft een budget dat ik zelfs niet wíl kennen omdat het mij jaloers zou maken. Ook de Vlaamse Televisiesterren waren een fijne bevestiging omdat we in de eerste plaats geen reeks voor recensenten wilden maken. Spitsbroers is geen Canvasserie, hè, het is een commerciële reeks die ook zo bedoeld is. Het doet deugd dat ze toch goed ontvangen is. Dan heb je én de kijkcijfers én de erkenning van mensen uit het vak.

Ondanks die erkenning is de reeks nog niet verkocht aan andere landen.

Hoefkens: Dat ligt vooral aan het voetbalgegeven. Het is niet eenvoudig om dat geloofwaardig in beeld te brengen. Ik denk dat we daar in het tweede seizoen ook veel beter in geslaagd zijn, omdat we lessen hebben getrokken uit het eerste. Wat we absoluut wilden vermijden, is dat mensen iets denken als ‘Amai, die kunnen echt niet sjotten’. Geloofwaardigheid is alles. Bij Game of Thrones zou Daenerys Targaryen tenslotte ook niet moeten afkomen met drie kartonnen draken. (lacht)

Jorik Leemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content