Dominique Soenens
Dominique Soenens Freelancejournalist

Spike Revisited. Elke vrijdag vanaf 20/7 22.40 – C

Van ‘pretentieus en ontoegankelijk’ tot ‘slechte namaak van Britse absurde comedy’. De eerste reeks van Spike kreeg bakken kritiek over zich heen, maar komt deze zomer terug. Het wordt niet zomaar een heruitzending, want er is gesleuteld aan de veelbesproken comedy.

Spike Revisited is een gebalde, slechts zeven in plaats van tien afleveringen tellende versie van de oorspronkelijke Spike. De internetgrafiek tussen de sketches is verdwenen, net als opnames die het tempo naar omlaag haalden. Tegelijk zijn er nooit eerder getoonde opnames in Spike Revisited te zien. De tegenvallende kijkcijfers ten spijt, wil Canvas zich wel wagen aan absurde, moeilijke humor van eigen bodem.

De VRT noemt het een ‘pittige remix’, maar het lijkt meer op een poging om ‘Spike’ te rehabiliteren?

Patrick De Witte: Zo negatief moet je het niet stellen, want uit een Sensydiam-onderzoek is gebleken dat Spike héél goed ontvangen werd. Het is veel minder veilige en vertrouwde humor dan In de Gloria en Het Peulengaleis, maar het deed het wel bijna even goed. Alleen ergerden velen zich het pleuris aan de internetgrafiek. In de oorspronkelijke versie was die er niet, maar Canvas vond dat we een soort format moesten hebben om de sketches te structureren. Achteraf bekeken hebben we het publiek er alleen maar mee gejend.

Bent u tevreden met deze remake?

De Witte: Ik ben er heel blij mee, omdat hij heel dicht staat bij hoe het oorspronkelijk bedoeld was. Bij de eerste reeks heb ik soms te hoog gegrepen. Ik had verkeerdelijk gehoopt dat de kijkers tien afleveringen lang zouden volgen. Ik bracht ze in aflevering 3 in verwarring, terwijl ze pas in aflevering 7 de clou kregen. Dat verwarde alleen maar. Bij Canvas hadden ze me nochtans gewaarschuwd: zelfs een uitstekende reeks als The Lakes lukte niet, omdat de mensen niet willen volgen. De zeven afleveringen van Spike Revisited staan nu op zich. De kijker krijgt telkens de beloning binnen de aflevering.

Wat vond u van de kritiek op ‘Spike’?

De Witte: Daar trek ik me niets van aan. Al maakte ik McBeth, dan nog zou ik kritiek hebben gekregen. Het is vooral in het televisiewereldje dat er negatief over werd gedaan, maar ik heb van Jan Leyers, Andrea Croonenberghs en anderen geen televisielessen te krijgen.

Er wordt naar verluidt gewerkt aan een tweede reeks?

De Witte: Daar kan en mag ik nu nog niets over zeggen. Maar als die er komt, zal ze in elk geval meer op de leest van Spike Revisited geschoeid zijn.

Dominique Soenens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content