SPEER UND HITLER

23.30 – CANVAS

Sinds Speer und Hitler in Duitsland werd uitgezonden, kan niemand zich er nog beroepen op ‘Wir haben es nicht gewusst’. Het driedelige docudrama doet een duister boekje open over ‘goede nazi’ Albert Speer, architect van het Derde Rijk, bewapeningsminister én intieme vriend van Adolf Hitler. Speer heeft altijd volgehouden dat hij niet wist wat er zich in de kampen afspeelde, maar nu blijkt dat hij het plan om Auschwitz uit te breiden persoonlijk heeft ondertekend. Een portret van een man met vele gezichten:

Albert Speer wordt geboren in 1905 in een rijke familie. Zoals zijn grootvader en vader kiest hij voor een carrière als architect.

Hoewel Speer steevast beweert apolitiek te zijn, sluit hij zich in 1931 aan bij Hitlers NSDAP. Hij is immers diep onder de indruk van diens felle toespraken.

In 1933 ontwerpt Speer het decor van de meivieringen van de partij. Zijn fantastische lichtspel (vastgelegd in Riefenstahls Triumph des Willens) kan de Führer zodanig bekoren dat die hem prompt tot hofarchitect benoemt. Speer zet Hitlers megalomane ideeën om in pompeuze bouwwerken en ontwerpt onder meer het Duitse paviljoen voor de wereldtentoonstelling in Parijs, de Rijkskanselarij in Berlijn en verschillende bunkers.

Zijn organisatorisch talent levert hem in 1942 ook het hoge postje van rijksminister voor Bewapening en Munitie op. Speer slaagt erin de wapenproductie op te drijven en zorgt er in z’n eentje voor dat de oorlog een jaar langer duurt, een jaar waarin evenveel slachtoffers vallen als in de vorige vier samen.

Net voor het einde van de oorlog weigert Speer Hitlers tactiek van de verschroeide aarde toe te passen en beraamt hij zelfs een plan om zijn voormalige beste vriend te vermoorden. Maar tevergeefs: op 23 mei 1945 wordt Speer gearresteerd.

Speer is het enige nazikopstuk dat voor het Tribunaal van Nürnberg schuld bekent. Vooral zijn inzetten van dwangarbeiders wordt niet gewaardeerd, maar met 20 jaar gevangenisstraf komt hij er licht af.

Ook zijn tijd in de cel weet Speer goed te benutten: hij schrijft zijn memoires op wc-papier en pakjes sigaretten en laat die de gevangenis uitsmokkelen. Zijn boeken worden bestsellers. Hijzelf sterft op 1 september 1981.

The Sting *** George Roy Hill, VS 1973. Heerlijke, onder de Oscars bedolven buddy-film, het vervolg op het westernavontuur Butch Cassidy and The Sundance Kid. Paul Newman en Robert Redford spelen opnieuw twee charmante beroepsoplichters die hier een grote gokzwendel rond paardenrennen opzetten om weerwraak te nemen op een machtige Ierse gangster (Robert Shaw). De bruingetinte fotografie van Ben Hurcameraman Robert Surtees, het schitterende productiedesign waarmee het maffiabastion Chicago van de jaren dertig sfeervol in de Hollywoodstudio’s en in LA tot leven geroepen wordt, de kostuums van de legendarische ontwerpster Edith Head en de swingende ragtimescore van Marvin Hamlisch: het droeg allemaal bij tot het fenomenale succes van deze bezielde misdaadkomedie. (00.05 – BBC 1) Desperate Housewives Eén vond de reeks niet meer passen in het schema, dus wordt ze versluisd naar Canvas. Er wordt ingepikt bij de start van het tweede seizoen (22.10 – Canvas) The IT-Crowd Nieuwe Britse sitcom over een IT-afdeling in Londen (22.55 – Canvas).

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content