Soulwax HQ

De controlekamer, met centraal het pronkstuk van Studio Deewee: een vintage mixingconsole van Cadac uit 1969.

De nieuwe Soulwax-plaat From Deewee is genoemd naar hun hypermoderne en vooral heel multifunctionele studio in thuisstad Gent. Een blik achter de schermen van Studio Deewee.

Lang geleden, nog voor er te veel dj’s waren en Stephen en David Dewaele in de Gentse volksmond nog ‘de zoontjes van Zaki’ werden genoemd, repeteerde Soulwax boven een café. Zoals dat hoorde, toen. De soundtrack van het café kwam ongeveer overeen met het geluid dat boven weerklonk: gitaargeweld zoals Led Zeppelin, AC/DC, Black Sabbath en Small Faces, afgewisseld met soul en rhythm-and-blues van de oude stempel, en de betere (en foutere) pophits van de jaren tachtig en negentig. Je kon er de zoontjes van Zaki heel regelmatig aantreffen aan de toog of aan de pooltafel.

De pooltafel verdween, het café werd een club met een andere naam, de Dewaeles werden dj’s, en de repetitiehoek van Soulwax werd een studio. Aldus geschiedde. Het café leeft voort in de herinnering, de club bestaat nog steeds, maar de studio barstte uit zijn voegen, net als Soulwax zelf.

Maar internationaal succes hebben de Dewaeles en co. nooit weggehouden uit Gent. Sterker, hun nieuwe studio ligt op minder dan een steenworp van de stek waar je ooit letterlijk over en tussen de platenbakken, mengpanelen en keyboards moest manoeuvreren om een zitplaats te veroveren. ‘We wilden van nul beginnen’, zegt David Dewaele in Wallpaper over hun nieuwe hoofdkwartier. En dat deden ze. In nauwe samenwerking met architect Glenn Sestig bouwden ze op een voormalige site met garageboxen een hypermodern, stijlvol, multifunctioneel zenuwcentrum, inclusief opnamestudio, platenarchief, keuken, badkamer, slaap- en leefruimte en terras.

Sestig is de architect die verantwoordelijk was voor de eerste incarnatie van Culture Club, waar 2manydj’s ooit de plak(ken) zwaaiden over de draaitafels. Ook Raf Simons prijkt op Sestigs cv, net als Molotov en Coccodrillo, respectievelijk een cocktailbar en een schoenenwinkel in het Antwerpse. Zijn typerende strakke lijn, zijn gebruik van tijdloze, organische materialen, technisch vernuft en scherp oog voor detail zit Soulwax als gegoten.

Aan de anonieme buitenkant, een monolithisch gevaarte uit zwart granieten tegels, verraadt niets dat hier het clubhuis van een wereldgroep schuilgaat. Binnenin is het een combinatie van vintage design en hoogtechnologische snufjes, van warme gezelligheid en intelligente esthetiek. Denk Mies van der Rohe meets Stanley Kubrick meets Joe Colombo meets Paisley Park.

Het siert Soulwax dat ze hun Gentse heimat trouw blijven. Zoals Studio Deewee staan er geen twee gebouwen in de Arteveldestad. Of ze ooit de deuren open zullen zwaaien voor Open Monumentendag is zeer de vraag.

FROM DEEWEE

Uit via Deewee.

door Jonas Boel ? foto’s Marleen Sleeuwits

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content