‘SOMMIGE KANDIDATEN ZIJN WEL HEEL ERG DOM’

Nadat ze de afgelopen jaren Vlaanderen charmeerde als de onbeholpen bewakingsagente Ingrid Porrez in Safety First, wordt Ruth Beeckmans het ‘slaafje’ van gastheer Gert Verhulst in Het grootste licht, een lichtvoetig doe-programma naar het voorbeeld van het Britse Taskmaster.

Hoe laat je een groot ijsblok smelten in zo weinig mogelijk tijd? Hoe eet je in één minuut zo veel mogelijk watermeloen? Hoe vul je een eierdopje met enkel tranen? De opdrachten die de panelleden in het nieuwe VTM-programma Het grootste licht tot een goed einde moeten brengen, lijken kinderspel. Actrice Ruth Beeckmans – Rudy voor de vrienden – gaat in de verdediging: ‘Gij zijt er een van de Chiro, zeker?’

Klopt, maar het is jeugdbewegingmateriaal, toch?

RUTH BEECKMANS: Om te beginnen: ik ben zelf jarenlang scoutsleidster geweest, schrijf mij dus niet de grond in. (lacht) Maar ja, bepaalde tests waren mij niet vreemd. Het programma wil dan ook niet veel meer zijn dan dat: samen spelletjes spelen. De opdrachten zijn nu eens banaal, dan weer wetenschappelijk onderlegd. Het is vooral boeiend om te zien hoe de kandidaten dat aanpakken. De ene BV is iets… (aarzelt) creatiever dan de andere, laat het mij zo zeggen. Dwing mij niet om namen te noemen, maar sommigen zijn echt heel erg dom. Niet dat ik het beter zou doen.

Het is dus geen serieuze competitie?

BEECKMANS: Helemaal niet. We zijn niet écht op zoek naar het grootste licht zoals ze in De slimste mens ter wereld op zoek gaan naar de slimste mens. Gert geeft punten aan zijn favorietjes. Hij kiest dus niet noodzakelijk de mensen die de proef het beste hebben uitgevoerd. Dat is nu eenmaal de aard van het beestje.

Wist je vooraf dat je zou presenteren met Gert Verhulst?

BEECKMANS: Ja, dat wist ik. Waarom? Dacht je dat ik anders neen had gezegd? (lacht) Gert is ondertussen een soort van icoon geworden. Ik ben stiekem heel fier dat ik naast hem mag zitten. Nu ben ik een beetje zijn Samsonnetje. Maar zijn hand zit niet in mijn gat, hoor! (lacht) Eigenlijk ben ik een beetje zijn slaafje in het programma. Hij was niet persoonlijk aanwezig bij de proeven. Ik heb dus alle scores bijgehouden en meneer zit op zijn troon in de studio, beoordeelt en laat mij opdraven met de punten of de toastjes met kaviaar.

Een – vergeef mij – hondenstiel.

BEECKMANS: (lacht) Ja, maar ik kan mijn job moeilijk missen. Na mijn hersenvliesontsteking in 2015 ben ik bijvoorbeeld meteen weer aan de slag gegaan. In onze branche is het not donedat je niet meedraait, anders vlieg je er gewoon uit. Die indruk heb ik toch. Onbewust pak ik daarom misschien meer aan dan goed voor me is. Je hoort mij natuurlijk niet klagen. Vorig jaar nog stond ik voor het eerst samen op de planken met Bruno Vanden Broecke en Matteo Simoni, mijn Safety First-collega’s. Dat was heel fijn en inspirerend. Het gaf me energie. Ik besta echt alleen maar als ik dingen kan creëren. Ik zweer het je: mijn hoofd wordt daar lichter van.

HET GROOTSTE LICHT

Vanaf woensdag 7/9 op VTM.

Door Anke Wauters

‘Ik ben het Samsonnetje van Gert Verhulst. Maar zijn hand zit niet in mijn gat, hoor!’ Ruth Beeckmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content