ROUTERS EN BELLEN Telefoneren via het internet is goedkoper, en nu kan het ook zonder computer.

Skype zonder computer

Skype blijft de populairste manier om via het internet te telefoneren voor particulieren. Het vervelende tot hiertoe was dat je computer aan moest staan om Skype te kunnen gebruiken. De eerste toestellen die dit omzeilen zijn nu eindelijk op de markt.

RTX Products is met de Dualphone 3088 de eerste die geen computer meer vereist. De telefoon heeft een basisstation dat verbonden wordt met de router van je internetverbinding en met de gewone telefoonaansluiting. Op een andere plaats kan je dan een laadstation plaatsen voor de draadloze telefoon. De 3088 is als gewone Dect-telefoon een degelijk toestel met een goede gesprekskwaliteit. Hem instellen voor Skype is heel eenvoudig. Je sluit het basisstation aan op een breedbandrouter, en dan geef je je Skype-gegevens op het toestel in. Daarop verschijnt meteen al je normale Skype-informatie, zoals contactpersonen of belkrediet. Contacten of nummers opbellen gaat dan ook heel makkelijk. Je kan telkens kiezen of je via Skype Out of via een normale lijn telefoneert.

Voor wie geen router heeft om een basisstation aan te koppelen, komen er nog steeds gewone Skype/Dect-telefoons uit. Een van de nieuwere is de Cordless Skype Dual Phone van US Robotics. Het basisstation van dit toestel sluit je via USB aan op een computer. Het laadstation voor de telefoon zelf kan je dan nog ergens anders zetten, maar om via Skype te kunnen telefoneren, moet de computer wel aan staan. Na installatie van een stukje software op de computer weet de Dect-telefoon ook alles van je Skype-abonnement. Wel zijn de Skype-functies iets minder geïntegreerd dan bij het toestel van RTX. Zo zijn er twee contactlijsten, en kan je niet kiezen op welke manier je de contacten opbelt. De gesprekskwaliteit is echter prima.

Beide toestellen hebben een handenvrijfunctie en een aansluiting voor een hoofdtelefoon. Op het basisstation kan je in de twee gevallen nog andere toestellen aansluiten. Alleen de prijs verschilt nogal fors: 159 euro voor de Dualphone 3088 en 89 euro voor het model van US Robotics. Als je computer toch zo goed als altijd aanstaat, is de keuze snel gemaakt. Anders is de Dualphone wel een heel interessant toestel.

www.dualphone.net

www.usr.com/nl

Internet uit het stopcontact

Wie geen netwerkkabels in heel zijn huis heeft liggen, neemt meestal z’n toevlucht tot draadloze netwerken. Maar deze werken niet overal even goed en bieden geen gegarandeerde kwaliteit. Een alternatief is een netwerk opbouwen via het elektriciteitsnet. Ook dit is geen perfecte oplossing, maar de apparaten worden wel beter en sneller. Zo belooft de dLAN 200 AV desk van Devolo snelheden tot 200 megabits per seconde, en een automatische voorkeur voor internettelevisie en -telefonie.

De installatie van de adapters is heel eenvoudig: gewoon in een stopcontact steken, het ene toestel aan een router hangen en het andere aan bijvoorbeeld een computer of settop-box. Afhankelijk van de afstand en de situatie van je interne stroomnet krijg je dan na enkele minuten of wat langer een verbinding tussen de twee adapters, en daarmee ook toegang tot het internet. Bij een korte test bleek wel dat het niet altijd zo rimpelloos verloopt, en dat de doorvoersnelheid ook niet altijd zo hoog ligt als men suggereert. Het grote voordeel van deze oplossing is dat ze Homeplug AV ondersteunt, een standaard voor het via het interne stroomnet doorsturen van audiovisuele signalen. De starterkit met twee toestellen kost 229,90 euro.

www.devolo.be

Bruno Koninckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content