(PC)

Ambitie als toppoliticus? Toekomstig manager? Dan is SimCity 4 misschien wel een goede voorbereiding. Aan het begin van deze simulatiegame krijg je 100.000 dollar en een burgemeesterssjerp in de schoot geworpen, aan jou om te bewijzen dat je een lap brakke grond kan omtoveren tot een levendige grootstad. Daar komt meer bij kijken dan je voor mogelijk houdt: je moet zorgen voor woongebied, industriezones, scholen, ziekenhuizen, sportterreinen, brandweer, politie, elektriciteit, water, enzovoort.

Sociale belangen moeten worden afgewogen tegen economische belangen: het aanwijzen van een site voor het lozen van gevaarlijk afval levert je geen sympathie op, maar spijst wel de stadskas, geld dat vervolgens besteed kan worden aan populaire initiatieven zoals de aanleg van een park. Weet wel: een park betekent minder bouwoppervlakte, dus minder inwoners, dus minder belastinginkomsten. Meer woonruimte om meer mensen annex belastingbetalers aan te trekken, vergt een zwaardere begininvestering, maar levert uiteindelijk meer op. Terwijl je de ene moeilijke beslissing na de andere neemt, ontdek je dat een politicus ook een manager is en omgekeerd. Het succes van je beleid kan je meten via polls en via input van de adviseurs die je hebt aangesteld. Snel zal blijken of je uit het juiste hout gesneden bent, want enkele ondoordachte uitgaven of domme maatregelen drijven je meteen in het verlies. Dat gezegd zijnde: traagheid is een deugd in SimCity 4. Zoals een echte burgemeester even nadenkt alvorens een nieuw stelsel van gemeentebelasting in te voeren, zo doe je dat ook als SimCity-burgemeester. Zoals een manager zijn rekenmachientje bovenhaalt bij het bepalen van de personeelslonen, zo doe je dat hier het best ook.

Wordt ondertussen de fascinerende complexiteit van de gameplay een beetje duidelijk? En hadden we al verteld over de mogelijkheid tot sensibilisatiecampagnes rond recyclage of zuinig energieverbruik? En over de vrijheid die je krijgt als stedenplanner? Je kan je stad aan een rivier of tussen de bergen plaatsen, je kan kiezen voor landbouw of industrie, je kan bouwen op de plattegrond van Berlijn of Londen, de mogelijkheden zijn bijna onbegrensd. Binnenkort worden wellicht nog extra elementen beschikbaar als downloads via het internet, nu al kan je steden on line ‘ruilen’ met andere spelers en kan je personages uit de aanverwante game The Sims importeren. Mooi, al hebben we ook zonder die extra’s genoeg materiaal voor maanden spelplezier. In sommige race- en avonturengames haal je in een weekend het einde, met SimCity 4 ben je nooit helemaal klaar.

DOOR BART VANDORMAEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content