Dimitri Dewever medewerker Trends

Twee weken na de nieuwste release van de jaarlijkse shooterhoogmis die Call of Duty heet, maken we de balans op.

ACHTERGROND

Call of Duty is na twaalf jaar nog steeds de onbetwiste kampioen onder de oorlogsschietspellen, zowel wat betreft het aantal actieve spelers, productiemiddelen als omzet. En met meer dan 180 miljoen (!) verkochte exemplaren behoort de serie tot de top vijf van de best verkopende gamefranchises aller tijden. Aan elke release wordt gemiddeld twee jaar gewerkt. Verschillende ontwikkelaars sleutelen dus gelijktijdig aan verschillende CoD-games om de fans elk jaar een verse episode te kunnen voorschotelen. Treyarch, de developer die deze keer aan de beurt is, duikt qua setting en wapentuig de nabije toekomst in.

VERHAAL

We schrijven 2065: geavanceerde wetenschap en technologie hebben ervoor gezorgd dat strijdende partijen hun oorlogen met onder meer jetpacks, robotica en supersoldaten beslechten. Daarmee komt Black Ops III thematisch in het vaarwater van Xbox-exclusive Titanfall (2014). De elf missies tellende campagnemodus is een prima oefenterrein om je reactiesnelheid (opnieuw) op peil te brengen, aan de slag te gaan met de wapens en tactische gadgets én om computergestuurde rivalen te bekampen die zich voor, achter, boven en onder je bevinden. Geheel nieuw: je kunt nu ook met een vrouwelijke soldaat het slagveld betreden. En de co-op is flink uitgebreid.

ZOMBIES EN ONLINE VUURWERK

Nadat je de scenariomissies hebt voltooid, wacht het Nightmare-easter egg, waarin je een wereldwijde zombie-epidemie moet bestrijden. Dat zombiegedeelte is uitstekend uitgewerkt, en bevat ook het Shadows of Evil-luik, waarin onder meer Jeff Goldblum, Heather Graham en Ron Perlman opdraven. Dé reden waarom Black Ops III maandenlang onweerstaanbaar zal blijven, is de online-multiplayer. De toevoeging van Specialists (negen opwaardeerbare elitesoldaten met unieke vaardigheden) maakt de ervaring rijker dan ooit. Bovendien zorgen de parcoursstunts, die je al lopend uitvoert, en de herwerkte Safeguard-modus extra adrenaline.

VERDICT

Veel nieuwe oorlogszieltjes zullen er met deze episode allicht niet gewonnen worden. Onder de indrukwekkende visuele verpakking, oorverdovende explosies en flitsende futuristische vuurgevechten zit nog steeds hetzelfde gameplayhart, eentje dat ondertussen zodanig uitgekiend en verfijnd is dat het elke liefhebber zal overdonderen. Wie net door dat afgelikte, formuleachtige blockbustergeweld Call of Duty al enkele jaren mijdt, krijgt niets aangereikt om die mening te herzien. Love it, or hate it. Feit is: Black Ops III is ondertussen het snelst verkopende entertainmentproduct van 2015.

CALL OF DUTY: BLACK OPS III ****

PC ? PS3 ? PS4 ? XBOX360 ? XBOX ONE ? ACTIVISION

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content