Sherlock – seizoen 4

BENEDICT CUMBERBATCH en MARTIN FREEMAN gaan ook dit seizoen niet tongzoenen in SHERLOCK.

Zondag 1/1, 21.30, BBC First

De Brit Steven Moffat, de man achter Doctor Who, geeft binnenkort zijn geesteskind uit handen. Zo heeft hij meer tijd voor zijn andere project: Sherlock. Daarin verplaatst hij samen met collega-scenarist Mark Gatiss de avonturen van Arthur Conan Doyles topdetective Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) en zijn kompaan John Watson (Martin Freeman) naar het heden. We spraken beide heren in Londen, waar hun personages thuis zijn, over het vierde seizoen van de hitserie.

Afgezien van een kerstspecial is het drie jaar geleden sinds we Sherlock nog zagen. Hoe pik je de draad op?

MARK GATISS: Wevoeldendat we de kijker ruimte moesten geven om de personages opnieuw te leren kennen.

STEVEN MOFFAT: (knikt) Sherlock leeft extreem in het moment en laat zich leiden door impulsieve beslissingen. De kijkers zien hem als een roekeloze mafkees en dat klopt, maar dat blijft niet zonder gevolgen. Hij heeft vijanden gemaakt en schade berokkend waar hij zich lange tijd niet voor heeft moeten verantwoorden. Dit seizoen zal hij daar de prijs voor betalen: de geesten uit zijn verleden komen terug.

GATISS: Het is natuurlijk een gigantisch cliché om te beweren dat dit het donkerste seizoen tot nu toe is. Maar het is echt…

MOFFAT:… het donkerste seizoen tot nu toe.

De eerste aflevering is gebaseerd op een kortverhaal van Sir Arthur Conan Doyle. Een rode draad in Doyles werk is de karakterontwikkeling van Sherlock. Hoe benaderen jullie dat?

GATISS: De Sherlock die je in de eerste aflevering leert kennen, staat heel ver af van de Sherlock in de laatste. Hij blijft een vreemde snuiter die nergens bij hoort – en dat hoeft ook niet -, maar hij krijgt wel meer voeling met zijn omgeving. Hij wordt meer empathisch. Daar zit John Watson voor veel tussen. Watson is een van de eersten die hij echt in zijn leven toelaat.

Bloeit er eigenlijk iets moois tussen Sherlock en Watson?

MOFFAT: De fans gissen al enige tijd over de seksuele voorkeur van Sherlock en zijn echte gevoelens voor John. De waarheid is: ja, Sherlock houdt van John.Natúúrlijk houdt hij van John. Aan het begin van de reeks waren ze beiden getormenteerde zielen die steun vonden bij elkaar. Nu zijn ze beste vrienden. Meer zal het niet worden. We hebben geen geheim masterplan waarin John en Sherlock elkaar uiteindelijk in de armen vallen.

GATISS: En als dat wél zo was, dan zou dat geen probleem zijn. Ik ben zelf gay, maar daarom wil ik niet per se een homoseksuele man proppen in elke serie die ik maak. Het past gewoon niet in dit verhaal.

Weten jullie al hoe Sherlock zal aflopen?

MOFFAT:Sherlock zal nooit echt afgerond worden. Zolang we ideeën hebben, zullen we er blijven aan werken. Maar ik hou sowieso niet van nette eindes. Ik spring liever van de trein terwijl hij nog door het landschap raast.

GATISS: (lacht) Dat klinkt exact als iets wat Sherlock zou doen.

MOFFAT: Misschien moeten we dat er nog snel in schrijven?

Spoilers!

ANKE WAUTERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content