20.50 EN 21.40 – CANVAS

Vond u het ongepast dat Matroesjka’s bij momenten ongewild grappig was toen Peter Van den Begin in de gedaante van vrouwenhandelaar Ray Van Mechelen de ene oneliner na de andere afvuurde? Wel, als er geen ‘onoazeleir oep awe kop’ geschreven staat, dan kan u terecht op Canvas voor een serene maar grimmige tv-avond over vrouwenhandel. Eerst toont de zender de Britse documentaire Sex Slaves, waarin een cameraploeg de Oekraïense man Viorel volgt, wiens vrouw Katja door menshandelaars naar Turkije werd gelokt om er in de seksindustrie te werken. Viorel heeft het nummer van haar pooier en wil zich voordoen als ‘geïnteresseerde koper’ om zijn vrouw op te sporen en te bevrijden. Sex Slaves is allesbehalve een afstandelijke analyse van de problematiek van de vrouwenhandel, maar toont hoe het er in werkelijkheid toegaat. Aan de hand van het verhaal van Viorel en getuigenissen van andere vrouwen die ten prooi zijn gevallen aan de leugens van mensenhandelaars, schetst documentairemaker Ric Esther een grimmig beeld van het vaak genegeerde misbruik.

Nadien wordt het eerste deel uitgezonden van de tweedelige tv-film Sex Traffic, die het verhaal vertelt van een medewerker van een mensenrechtenorganisatie die een circuit van ontvoerde Oost-Europese meisjes op het spoor komt. Rupert Smith, tv-criticus van The Guardian, omschreef Sex Traffic als ‘een van de meest deprimerende tv-drama’s die ik ooit gezien heb’, maar dat weerhield de Britten er niet van om er met ruim twee miljoen op af te stemmen. Een half jaar later ging Sex Traffic aan de haal met maar liefst zes van de zestien Bafta-awards voor tv-producties. ‘Deze erkenning is ongelooflijk belangrijk’, zei Anamaria Marinca, de Roemeense actrice die een van de verdwenen meisjes speelt, in haar dankwoord. ‘Omdat het broodnodig is dit verhaal te vertellen, zeker voor landen als het mijne, dat geteisterd wordt door zulke problemen.’

Het uur van de wolf: De kronkels van de architect Documentaire over de Turning Torso in Malmö, de hoogste woonflat in Europa, en zijn bewogen voorgeschiedenis (20.20 – Ned3) l Dolmen Franse misdaadreeks over een klein eilandje voor de kust van Bretagne dat opgeschrikt wordt door een reeks vreemde gebeurtenissen (21.10 – Vitaya) l When Lineker Met Maradona Een exclusief gesprek tussen de ex-voetballers Gary Lineker en Diego Maradona over drugs, religie en de moeilijke momenten in het leven (23.35 – BBC1).

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content