SERGE BUYSE

Bza, inne vlamsche rapper

En ne parttime vizzekluot

Moj kan leute moaken lik ginjin

En tjikenen lik de de beste

Mijn respect voe bza i gruot

‘NIET VOOR DE LEUTE’

Serge, jij bent de aangewezen man om voor ons de kleine kantjes van Flip te belichten.

BZA: Flips kleine kantjes? (Denkt) Ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Vroeger kende ik Flip vooral als een sociale, joviale gast. Altijd degene die de hele backstage entertaint en de boel op stelten zet. Ja, ik heb vrienden van wie ik af en toe de nek wil omwringen, maar niet Flip. Ik heb nooit redenen gehad om kwaad op hem te zijn.

Hij noemt jou anders wel vlakaf een viezekloot.

BZA: Goh ja… De laatste jaren ben ik milder geworden. Al durf ik me nog steeds over de stomste dingen opjagen, en in het lang en het breed mijn beklag doen. Mijn vrouw reclameert dan eens en dan gaat het over. (Lacht)

Je bent een van de maten die intussen vader is geworden. Heeft dat je rust gebracht?

BZA: Momenteel ben ik huisman, maar ik weet elke dag wat gedaan, wees gerust. Soms voel ik me een poetsvrouw, maar je zal me daar nooit over horen zeuren. (Plechtig) Mijn kinderen zijn de spil van mijn leven.

Heb je dan nog tijd over voor ’t Hof Van Commerce? Jullie zitten opnieuw in de studio.

BZA: Ik geef toe, na onze vierde plaat en de komst van de tweeling is ’t Hof eventjes een ver-van-mijn-bedshow geweest. Ik heb toen een periode interimjobs gedaan en wanneer je het muzikantenleven gewend bent, zet zoiets alles in perspectief. Ik spreek hier over ongeschoolde arbeid, niet bepaald de vacatures van je leven. Toen er ook nog eens geen haan kraaide naar mijn soloplaat Buyse, ben ik stevig beginnen te twijfelen: misschien werd het tijd om eindelijk ‘normaal’ te doen.

Steekt het dat het Flip solo wél voor de wind gaat?

BZA: Niet in het minst! Ik vind het jammer dat mijn plaat geflopt is, want ik sta er nog steeds honderd percent achter en heb er een jaar van mijn leven ingestoken. Maar ik ben geen jaloerse mens – zeker niet wat mijn kameraden betreft. Die domper heeft me wel de zin ontnomen om me aan een tweede soloavontuur te wagen. Ik wil volk bereiken met wat ik doe, véél volk. Puur voor de leute begin ik er niet aan.

Maken jullie met ’t Hof Van Commerce nog evenveel leute als vroeger?

BZA: Wie me vroeger had gezegd dat ik op mijn veertigste nog altijd als een jojo over het podium zou springen, had ik steenkoud uitgelachen. Nu ben ik er 38 en denk ik er uiteraard anders over: ik wil absoluut tonen dat we nog meetellen. We gaan door tot het belachelijk wordt. (Lacht). ’t Hof Van Commerce zou evengoed nog jaren kunnen uitbollen als een best of-band, maar daar heb ik geen zin in. Stel je voor, hiphoppen op je vijftigste… Hoewel, als de Beastie Boys het kunnen, waarom wij niet?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content