Ook in de pop- en rockmuziek is de duivel sinds mensenheugenis – al dan niet verborgen – aanwezig. Van goddeloze Beatles tot Evil Presley: de uitverkoren Nummers van het Beest.

1. Sgt. Lucifer’s

TheBeatles staan niet meteen te boek als grote duivelaanbidders, maar tussen hun helden op de hoes van Sgt. Pepper’s prijkt wél de lelijke kop van Aleister Crowley, aka The Beast, een satanist wiens boek Golden Dawn verplichte kost was in hippiekringen. John Lennon zou volgens biograaf Geoffrey Giuliano zelfs geprobeerd hebben mensen ritueel te vervloeken, onder meer door een stukje perkament met de naam van een vijand tussen een koeientong te rollen en die te doorboren. Met The White Album leverden The Beatles (ongewild) de inspiratie voor de satanische moorden op de familie van Roman Polanski. Sekteleider Charles Manson beweerde dat hij ‘orders’ ontving via de plaat, en liet zijn volgelingen in bloed de songtitels ‘Helter Skelter’ en ‘Piggies’ op de muren schrijven.

Weetjeq Nine Inch Nails nam The Downward Spiral op in het huis van de Manson-moorden. Ook Portrait Of An American Family van Marilyn Manson werd er – noblesse oblige – ingeblikt.

2. Samba voor satan

De Rolling Stones flirtten in de late jaren 60 schaamteloos met Zijne Gehoorndheid, getuigen Their Satanic Majesties Request en Sympathy For The Devil. Maar dat was niet alles, want Mick Jagger en Keith Richards werden in die woelige jaren ook de beste maatjes met regisseur Kenneth Anger, die nauwe banden onderhield met Charles Manson en de schimmige satanische sekte The Progress. Mick Jagger maakte op verzoek van Anger de soundtrack voor Invocation Of My Demon Brother, maar zwoer het occultisme af nadat een fan in Altamont werd doodgestoken op de tonen van zijn samba voor Satan. Keith Richards van zijn kant wilde Anger aanvankelijk als zwarte priester voor zijn huwelijk met zelfverklaarde ‘heks’ Anita Pallenberg, maar bedacht zich op tijd na een bizar incident. Biograaf Victor Bockris: ‘Op een dag merkte Keith dat alle deuren van zijn huis in Sussex goud geschilderd waren, een symbolische kleur in de zwarte magie. Omdat er geen sporen van inbraak waren, ging hij compleet door het lint, en wilde hij niks meer met satanisme te maken hebben.’

Weetjeq JimMorrison van The Doors liet zijn huwelijk met Patricia Kennely wél inzegenen door een heks. Het koppel trouwde door elkaars bloed te drinken.

3. Anti-antichrist

Satanische hardrock als genre werd uitgevonden door het Amerikaanse Coven, met de plaat Witchcraft Destroys Minds And Reaps Souls uit 1969. Hun song Black Sabbath inspireerde Ozzy Osbourne om zijn eigen groep te beginnen, al beweerde hij een paar audiënties op Buckingham Palace later dat hij ‘qua zwarte magie nooit veel verder was geraakt dan een doos fondant-pralines’. Bassist Terry ‘Geezer’ Butler slaagde er vreemd genoeg in om nog ongeloofwaardiger te zijn, met de stelling dat Black Sabbath werd opgericht ‘om verdwaalde satanisten weer op het rechte pad te brengen’. ‘We zagen de duivel op een nacht aan ons verschijnen, nog voor we aan de drugs waren, en vanaf dat moment zagen we het als onze plicht om mensen te waarschuwen tegen de krachten van Het Kwade. Waarom denk je dat we allemaal bloody kruistekens droegen?’ Hiér met die Nobelprijs!

Weetjeq Volgens Richie Blackmore van DeepPurple ontstond satanische rock in de jaren 70 puur uit verveling. ‘Er viel in die dagen geen zak te beleven. Geen Playstation, geen televisie… En met alle drugs die toen de ronde deden, was er altijd wel een of andere idioot die riep: ‘Weet je wat? Laten we een seance doen!”

4. Stairway To Hell

Over de groepsleden van LedZeppelin ging in de jaren 70 het gerucht dat ze hun ziel aan Satan hadden verkocht in ruil voor succes, en in het geval van Jimmy Page leek dat niet eens zo heel erg van de pot gerukt. De gitarist had een meer dan gezonde interesse voor satanist Aleister Crowley, en kocht met zijn royalty’s niet alleen manuscripten, kleren en andere relikwieën van The Beast, maar ook zijn ‘spookhuizen’ in Loch Ness en Kensington, waar ook David Bowie een bod op deed. Van Led-Zeppelin-klassieker Stairway To Heaven werd dan weer beweerd dat het een recordaantal van zeven geheime satanische boodschappen bevatte, die enkel te horen waren als je de plaat achterstevoren afspeelde: ‘Here’s to my sweet satan’, ‘I sing because I live with satan’, ‘The lord turns me off’, ‘I live for Satan’, ‘Oh my sweet little six six six’, ‘No other than Satan makes the path’ en ‘We’ll give you six six six’.

Weetjeq Begin jaren 80 stichtten gekke katholieken in Californië zogenaamde ‘ De-Metalling Clinics‘, waar mensen zich konden laten ‘zuiveren’ van de geheime satanische boodschappen waarmee ze via rockplaten ‘gehersenspoeld’ waren.

5. Zaad voor het kwaad

Jimmy Page vond de duivel via Aleister Crowley, DavidBowie via zijn dealer in New York. Begin jaren 70 kreeg Angela Bowie in Londen een telefoontje van haar panische wederhelft, met de boodschap dat Satan twee heksen achter hem aan had gestuurd ‘om zijn zaad af te tappen’. Uiteindelijk moest een ‘witte’ heks Bowie kalmeren met gezangen uit het Tibetaans Dodenboek – volgens een hardnekkige mythe bewaarde hij zijn uitwerpselen na het incident maandenlang in een ijskast met een slot, uit schrik dat ze gestolen zouden worden. Halfweg de jaren 70 deed Bowie nog een keer een beroep op een exorcist omdat hij dacht dat het zwembad van zijn huis in Hollywood behekst was, en tijdens de opnames van Station To Station droeg hij een magisch kruis dat hem moest beschermen tegen de invloed van Het Kwaad. Naar eigen zeggen ‘genas’ hij nooit helemaal van zijn fobie – ‘Ik kan onmogelijk niet in de hel geloven’, liet hij niet zo lang geleden nog optekenen. ‘Ik ben er gewéést.’

Weetjeq De ‘witte’ heks die David Bowie van zijn ‘achtervolgers’ verloste, was journaliste Walli Elmark. In 1972 nam ze samen met Robert Fripp van King Crimson het album The Cosmic Children op, dat – gelukkig – nooit werd uitgebracht.

6. Hotel Beëlzebub

Raar maar waar: ook de hoogst onschadelijke Eagles werden in de jaren 70 beschuldigd van satanisme, grappig genoeg omwille van hun kampvuurklassieker Hotel California. In het nummer zong Don Henley volgens mensen met te veel fantasie niet over ‘zomaar’ een behekst hotel, maar over het hoofdkwartier van Anton LaVey, oprichter van de Church Of Satan in de Verenig- de Staten en auteur van de Satansbijbel. ‘Bewijzen’ werden gevonden in de songtekst zelf – ’this could be heaven or this could be hell’, ‘They gathered for the feast’But they just can’t kill the beast’ – maar ook in het artwork van de gelijknamige plaat. Op de hoes zou een afbeelding staan van de eerste satanskerk van San Francisco – in werkelijkheid gaat het om het Beverly Hills Hotel in Los Angeles – en op een van de foto’s binnenin zou Anton LaVey te zien zijn, samen met de mensen die hij aan de duivel offerde voor het succes van The Eagles.

Weetjeq Kurt Cobain was wél een grote fan van Anton LaVey onzaliger, net als Marilyn Manson (zie foto). Cobain trok meermaals naar zijn ‘Black House’ in San Francisco, en wou hem een cellopartij op Nevermind laten spelen.

7. Rotting Jesus

Vanaf de jaren 80 verbrokkelde satanische hardrock in black metal, death metal en nog een paar andere metals waar we nu even niet willen opkomen, en werden groepen opgericht met dolkomische namen als Rotting Jesus, Satan’s Cheerleaders, Necrophagia, Cloven Hoof, Gorefest en – onze favoriet – Nunslaughter. Brulboei Glen Benton van Deicide oftewel ‘Godmoord’ liet een omgekeerd kruis in zijn voorhoofd branden en vertelde aan al wie het horen wilde dat hij op zijn 33e zelfmoord zou plegen – hij is intussen de 40 gepasseerd en stelt het naar verluidt beter – maar hét satanische anthem, Number Of The Beast, kwam van Iron Maiden, een ‘klassieke’ hardrockgroep met een aantal praktiserende christenen in de rangen. ‘Godsdienstfundamentalisten hebben ons altijd van satanisme beschuldigd, maar we haalden ‘The Number Of The Beast’ gewoon uit de Bijbel’, aldus zanger Bruce Dickinson. ‘De enige satanist die ik ooit heb ontmoet, was mijn boekhouder.’

Weetjeq Op Ultramega OK, de debuutplaat van Soundgarden, staat 665, een parodie op een satanische song, compleet met een verborgen boodschap: ‘Santa, I love you baby. My Christmas King.’

8. Koken met Satan

Helaas bestaan er – je zal het altijd zien – ook échte sickos, die de teksten over kerkverbrandingen en rituele offers letterlijk interpreteren. Zie bijvoorbeeld Christian Vikernes ofte Count Grishnackh, de schreeuwlelijkerd van het Noorse death metal-combo Mayhem, die eerst een aantal kerken in brand stak, vervolgens de hersenen van een dode vriend opwarmde en opvrat, en uiteindelijk zijn gitarist Euronymous (né Oystein Aarseth) vermoordde met een vikingzwaard, na een ruzie over wie van de twee nu de devootste satanist was. Vikernes reconstrueerde zijn moord in de rechtbank trots tot in de gruwelijkste details – ‘Ik ramde mijn zwaard zo hard in zijn schedel dat zijn hersenen alle kanten uitvlogen’ – en werd veroordeeld tot 21 jaar eenzame opsluiting, de maximumstraf in Noorwegen. In zijn cel herdoopte hij zichzelf tot Varg Quisling, naar de roemruchte Noorse nazibeul, en bleef hij platen uitbrengen.

Weetjeq Shockrocker Marilyn Manson fileert volgens wilde geruchten wel eens een jonge maagd ter meerder eer en glorie van Satan. Manson: ‘Op de een of andere manier zijn zulke verzinsels geruststellend. Het bewijs dat er nog veel ziekere geesten rondlopen dan ik.’

9. Ticket naar de hel

Duivelsaanbidders serieus nemen kan anderen rondom u ernstige schade toebrengen, deel 2. In 1993 vermoordden Noorse blackmetalfans van de Misantropic Luceferian Order een Algerijn. In 1995 doodden en verkrachtten drie gestoorde tieners in California de 15-jarige Elyse Marie Pahler op de tonen van Necrophiliac van Slayer. En in 1998 ‘offerden’ Italiaanse blackmetalfans een vriend en een vriendin, ‘om een ticket te verdienen naar de hel’. Om te bewijzen dat satanisten ook maar mensen zijn, nam het populaire Britse blackmetalcombo Cradle Of Filth van de weeromstuit een cameraploeg en een bezorgde moeder van een 16-jarige fan mee op tournee, voor de hilarische BBC-documentaire Living With The Enemy. Moeder: ‘Doet u wel eens aan necrofilie?’ Zanger Dani Devey: ‘Ik kruip soms op mijn vriendin terwijl ze slaapt.’ Moeder: ‘Dan is het goed.’

Weetjeq In 1987 werd JudasPriest voor de rechter gedaagd, omdat achterstevoren opgenomen satanische boodschappen op hun platen twee tieners de dood zouden hebben ingejaagd. De groep werd vrijgesproken, en liet op de volgende plaat een sticker plakken: ‘Awesome! Backwards and Forwards.’

10. Evils Presley

Nog een paar fijne anekdotes om het af te leren. In de jaren 50 ging het gerucht dat ‘Elvis’ een anagram was voor ‘Evils’, en dat de King een pact met de duivel had gesloten om de mensheid in het verderf te storten via zijn muziek. Zelfs in respectabele kranten verschenen koppen à la ‘Did the Devil send Elvis?’ In 1992 werd een bomaanslag gepleegd tijdens een concert van Deicide in Stockholm. Niét door een zieke fan of een katholieke fundamentalist, maar door een dierenrechtenactivist, die had gelezen dat zanger Glen Benton zijn kat wel eens een schop durfde te geven. In 1993 werd Anthony Kiedis van de Red Hot Chili Peppers door zijn grootmoeder onterfd omdat hij tijdens zijn acceptance speech op de MTV Music Awards bij wijze van grap Satan had bedankt. En in 1996 zorgden onze eigenste Evil Superstars voor een bescheiden relletje in Groot-Brittannië, waar mensen geschokt reageerden op Satan Is In My Ass.

Weetjeq In 1998 werden de groepsleden van Cradle Of Filth met veel machtsvertoon gearresteerd door politie van Vaticaanstad (!) omdat ze T-shirts droegen met het opschrift ‘I Love Satan’. Agenten én muzikanten kwamen er met de schrik af.

Door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content