Dimitri Dewever medewerker Trends

Met Bikes wordt Driveclub een nog intensere racegame. Meer nog: geheel tegen de heersende marketingtrends in is deze op zich staande uitbreiding verre van geldklopperij.

ACHTERGROND

Spelmakers bedenken de laatste tijd steeds meer nieuwe manieren om de levensduur van hun games te verlengen. Zolang het gaat om titels die de speelduur opkrikken met tegen betaling aan te schaffen – en vaak in episodes uitgebrachte – downloadable content (dlc), is er geen probleem. Maar sommige uitgevers gebruiken dlc om fans financieel uit te zuigen. Ze dumpen een behoorlijk kaal spel tegen de volle prijs in de winkelrekken, waarna ze fors doorrekenen voor de extra’s waarmee de game kan worden aangekleed. Evolution, de maker van Motorstorm, houdt zich met Driveclub Bikes gelukkig mijlenver uit de buurt van dat idiote businessmodel.

SCHEUREN MAAR

Wie de oorspronkelijke game uit 2014 niet in zijn bezit heeft, kan Bikes op schijf aanschaffen. Wie Driveclub wél al in huis had, kan Bikes voordelig downloaden. Tot welke categorie u ook behoort, Bikes is een verrassing van formaat. Overdag en ’s nachts scheur je in het zadel van twaalf authentieke tweewielige baanmonsters over de 78 verschillende circuits van Driveclub. Riskante manoeuvres en motortrucjes – op je achterwiel rijden, plankgas door bochten scheuren en in de slipstream van rivalen rijden – worden beloond. De uitdaging op twee wielen is zowaar nog pittiger dan op vier.

ADRENALINESTOTEN

Het vergt flink wat oefening om tijdens een race in de top drie te eindigen, maar eens je de vlotte maar soms bloedlinke inhaalmanoeuvres gewend bent en de bochten juist kunt inschatten, begint de fun pas echt. Wanneer je met de helmcamera rijdt, voel je bijna de wind op je gezicht. En dan zwijgen we nog over de door het snelheidsgevoel opgewekte adrenalinerush. Minder fraai is de vergevingsgezindheid van de game: soms schuur je zachtjes tegen de vangrail aan en heb je het verkorven, terwijl je op andere momenten probleemloos kunt voortrijden nadat je ergens keihard tegenaan bent geknald.

VERDICT

De serverproblemen waarmee Driveclub de eerste maanden na zijn release te kampen had, zijn van de baan. In Bikes is het een droom om online met of tegen vrienden en onbekenden te racen. Ook het beheer van je eigen auto/motorclub is bijzonder verslavend. Naast de glasheldere graphics zetten het realistische weggedrag en -ligging van de superbikes het authentieke karakter van deze plezierige arcaderacer in de verf. Bikes is dus niet zomaar een kleine speltoevoeging, maar een volwaardige PlayStation 4-ervaring.

DRIVECLUB BIKES ****

PLAYSTATION 4

SCE

DIMITRI DEWEVER

Partner Content