Wat is het recept van een bloedstollende thriller die je ook nog een geweten schopt? De Zwemmer van Joakim Zander duikt in de wereld van ijskoude spionnen, bloedambitieuze Europarlementariërs en geheime diensten die iedereen aan de galg kunnen praten. Ook u.

Klara Walldéen is een van de vele jonge mensen die in het Europees Parlement in Brussel werken. Ze heeft een paar ronkende diploma’s, een minnaar van wie ze (nog) niet weet dat hij getrouwd is én een ongewone jeugd achter de rug. Haar moeder kwam om bij een bomaanslag in Damascus, haar vader is onbekend. Klara heeft alles om het te maken, tot haar ex-vriend Mahmoud in Brussel opduikt en haar om hulp smeekt. Hij werkt aan een proefschrift over Britse en Amerikaanse privéfirma’s die in Irak en Afghanistan taken uitvoeren die daarvoor alleen voor het leger waren bestemd.

Een oude legermakker van Mahmoud bezorgt hem ongevraagd een foto van een krijgsgevangene die in Amerika vreselijk wordt gefolterd. Er is nog heel wat meer bewijsmateriaal, en dat is zo explosief dat de CIA Mahmoud en Klara meteen moet uitschakelen. Intussen begint de internationale geruchtenmolen te draaien, die Mahmoud nog voor hij dood is tot terrorist heeft verketterd. Dat maakt het makkelijker om hem uit te schakelen en om de stinkende potjes gedekt te houden.

En dan is er nog ‘de Zwemmer’, een man die in alle vuile oorlogen van de Amerikanen een rol heeft gespeeld en liever tussen kruitdamp en machinegeratel leeft dan tussen de vier veilige muren van zijn bungalow. Ook voor hem is het hoog tijd om in te grijpen.

Blij word je niet van De Zwemmer. Daarvoor legt schrijver Joakim Zander te strak de vinger op de vuile spelletjes en het gelobby achter de schermen van het Europees Parlement, op het immorele gekonkelfoes van geheime diensten in Afghanistan, Syrië en Irak, op de martelingen van krijgsgevangenen, op de opoffering van nog maar eens een mensenleven. Maar wat een knap debuut is ‘De Zwemmer’, waarin de donkere passages over de aan zwemmen verslaafde, naamloze spion (misschien begaat hij als vader wel het grootste kwaad in dit boek) de meest aangrijpende en meest gelouterde zijn.

Toch nog dit: lezers met paranoia, gelieve u te onthouden van het lezen van deze thriller. Want waar u zich ook bevindt en hoe onschuldig u ook bent, de staatsveiligheid en geheime dienst zouden ook u wel eens als de zoveelste ’terrorist’ kunnen opsluiten, folteren en uitschakelen.

DE ZWEMMER ****

Joakim Zander, uitgeverij Cargo (oorspronkelijke titel: Simmaren), 397 blz., ? 19,90.

JOHANNA SPAEY

CENTRALE ZINNEN ‘Ik denk aan het feit dat we nooit doen wat we zeggen. Dat we uiteindelijk altijd degenen opofferen van wie we onszelf wijsmaken dat we hen redden.’

Partner Content