SCHEIRE & DE SCHEPPING

Zondag 15/4, 20.30 – één

Lieven Scheire waagt zijn kans op de zondagavond van één, en wel met zijn presenteerdebuut Scheire en De Schepping. ‘Toen één vroeg om een zondagavondprogramma te bedenken, was mijn eerste reactie: “Yes, nu zal ik eens maken wat ik altijd al heb willen doen”‘, schetst Scheire zijn enthousiasme. ‘Meteen had ik de wildste plannen: ik wilde wetenschappers opzoeken, laboratoriumtests uitvoeren… Die plannen bleken niet alleen niet haalbaar, ze zijn ook niet wenselijk op een zondagavond.’

Dus dan maar een panelprogramma?

LIEVEN SCHEIRE: Jazeker. Ik ben zelf een fan van het genre, zowel om in een panel te zetelen als om ernaar te kijken – denk aan Have I Got News For You op de BBC of Alles Kan Beter op Canvas. Aanvankelijk ging het hele programma rond wetenschap draaien, maar uit onze uitgebreide tests bleek onder meer dat dat als materie te beperkt is voor een panel om zijn tanden in te zetten. Vandaar dat we de onderwerpen verruimd hebben met biologie, geschiedenis…, weetjes alom in feite.

Tot jouw grote spijt?

SCHEIRE: Ach nee. Voor een weekprogramma kun je vanuit je eigen interesse werken en zal het publiek dat die interesse deelt, je wel opzoeken. Maar als je aan een zondagavondprogramma begint, weet je dat je voor een breed publiek werkt. Je kunt het moeilijk je eigen goesting door het strot rammen.

Je laat de panelleden wel zonder voorbereide grappen aantreden, niet?

SCHEIRE: Klopt, als liefhebber van panelprogramma’s kan ik me ergeren aan al te duidelijke scripts. Op zich heb ik daar niets tegen, zolang je er als programmamaker eerlijk over bent. Bij Een Laatste Groet bijvoorbeeld weet je als kijker dat de panelleden dat ‘eerbetoon’ niet ter plekke uit hun duim zuigen.

Lukt het om voldoende panelleden te ronselen die zonder script het strijdperk durven te betreden?

SCHEIRE: Ik hield mijn hart vast. Aanvankelijk vreesde ik maar zowat acht mensen te vinden die ik dan een heel seizoen had moeten laten roteren. Uit de test zijn er gelukkig een pak meer gekomen: Mark Uytterhoeven, Bart De Pauw, Philippe Geubels, Jonas Geirnaert, Tom Waes, Karen Damen, Linde Merckpoel… Slechts een enkeling heeft gepast voor de scriptloze formule – vanwege het navenante haantjesgedrag. Ik heb er bewust voor gekozen om niet met een beurtrollensysteem te werken om zo veel mogelijk ruimte te laten voor spontane invallen, maar het panellid moet dan wel het woord nemen.

Hoe heb je Mark Uytterhoeven zo ver gekregen om nog eens in een panel te zetelen?

SCHEIRE: Ja, onze nonkel. Samen met onze andere mentoren Gili, Filip Haeyaert en Appie Gorter hebben we Mark tot nonkel van Neveneffecten geslagen. Als wij hem iets vragen, zal hij er altijd oor naar hebben. Voor Scheire en De Schepping wilde Mark wel eerst een proefaflevering draaien omdat hij persoonlijk de voorkeur geeft aan werken met een goed uitgedokterd script. Maar in onze formule bleek hij helemaal op zijn gemak en ik ben als debuterend presentator verdomd alert moeten blijven om Marks verbale pingpong te kunnen bijhouden.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content