RUFTIG REPTIEL

Dimitri Dewever medewerker Trends

Begeleid in Oddworld: New ‘n’ Tasty! een buitenaardse slaaf richting vrijheid en help onderweg lotgenoten te ontsnappen uit een intergalactische vleesfabriek.

ACHTERGROND

In 1997 verscheen de eerste Oddworld-game op PSOne. Wat begon als een cultspel groeide uit tot een ware system seller, die hoofdfiguur Abe tot een van de bekendste PlayStation-mascottes promoveerde. De faam van de reptielachtige protagonist was echter van korte duur. Tegenwoordig is de antiheld – en de satirische platformwereld waar hij in vertoeft – in de vergetelheid gesukkeld. En nu verschijnt op PlayStation 4 Oddworld: New ‘n’ Tasty!, een downloadbare remake/update van de originele game, die het basisconcept mixt met actuele graphics en een hedendaagse visuele stijl, inclusief 3D-animaties.

CONCEPT

Kop van Jut is uiteraard Abe, een slungelige, kwetsbare Mudokon-slaaf die zijn uitzichtloze bestaan in een door een grote buitenaardse multinational gecontroleerde vleesfabriek beu is, rebelleert en de benen neemt. Elk scherm is opgebouwd uit platformpuzzelwerk waarbij obstakels ontweken, patrouillerende rivalen ontlopen en medeslaven bevrijd dienen te worden. Onderweg kun je bondig communiceren met soortgenoten, zodat ze je volgen of tijdig halt houden in stoomwolken of schaduwplekken, om niet opgemerkt te worden door smiechten. Je kunt die ook aan het lachen brengen door – verder nutteloze – luide scheten te lozen.

OLD VS NEW

Je doorkruist ook andere locaties, zoals een bosrijk berglandschap en een stoffige rotswoestijn. Zo goed als overal overtuigen de geactualiseerde graphics en maken die de game beter, rijker en mooier dan het zeventien jaar oude origineel. Er is ook meer variatie in de gameplay voorzien. Het ene moment loop je op teentippen voorbij snoodaards, het andere maak je explosieven onschadelijk, ontwijk je vallende rotsblokken, rijd je rond op de rug van een paardachtig beest of bedien je liften die onontbeerlijk zijn om verder te raken in de spelwereld. De actie drapeert zich ook sneller en vloeiender over het scherm.

VERDICT

Oddworld-veteranen zullen zich in de hoogste moeilijkheidsgraad optimaal kunnen uitleven en spontaan beginnen te glimlachen bij de flatulente ruftknop uit de originele game. Nieuwkomers maken kennis met een atypische, allesbehalve stoere antiheld en diens dolkomische platformavonturen. Zowat iedereen zal zich blauw ergeren aan de klungelige besturing, die Abe veel te gevoelig en soms amper controleerbaar maakt. Zeker wanneer een millimeter te ver lopen of springen het verschil maakt tussen een platform bereiken of fataal naar beneden duikelen: onnodig frustrerend. De game zal later ook op pc, PS3, PS Vita, Wii U en Xbox One verschijnen.

ODDWORLD: ABE’S ODDYSEE – NEW ‘N’ TASTY!

PS4

ODDWORLD INHABITANTS

GAMEPLAY ***

GRAFIEK ****

GELUID ***

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content