ROND DE WERELD IN 12 LEE-FILMS

Geboren in ruraal Taiwan, getrouwd in Amerika, ontdekt in Berlijn: Ang Lee is naar eigen zeggen een outsider, overal en nergens thuis. Dat heeft ook zo zijn voordelen. Geen land is te ver, geen berg te hoog, geen wereldzee te diep om er te filmen.

Brokeback Mountain (2005) WYOMING

Het aangrijpende verhaal van de verliefde cowboys speelt zich af in de staat Wyoming, maar de natuurpracht in de film is die van de Canadese Alberta’s Rockies.

Taking Woodstock (2009) BETHEL, NEW YORK

Nostalgische, kleurrijke komedie over de man die de organisatoren van het beroemdste muziekfestival ooit van een wei voorziet.

The Ice Storm (1997) NEW CANAAN, CONNECTICUT

Twee ongelukkige, rijke koppels vluchten in drank en partnerruil. Portret van de tijdsgeest aan het begin van de jaren zeventig.

Sense and Sensibility (1995) DEVONSHIRE

Voor de verfilming van Jane Austens oer-Engelse roman strijkt Lee neer in dit romantische graafschap in Zuidwest-Engeland.

Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000) PEKING + WUDANGBERGEN

Chinees-Amerikaans-Hongkongs-Taiwanese wuxia-film. Doet Peking aan en de adembenemende Wudangbergen, in het noordwesten van de provincie Hubei.

Lust, Caution (2007) HONGKONG + SHANGHAI

Een ambitieuze, erotische spionagefilm, tegen de achtergrond van de Japanse bezetting van de Tweede Wereldoorlog.

Life of Pi (2012) STILLE OCEAAN

Spiritueel avontuur dat begint in Pondicherry, de voormalige hoofdstad van Frans-Indië. Hoofdpersonage Pi dobbert het gros van de tijd rond op de Stille Oceaan.

Hulk (2003) CALIFORNIË

De Bruce die groen wordt als hij boos is, werkt aan de universiteit van Berkeley. Opnames in Arizona, San Francisco en de woestijnen van Californië en Utah.

Ride with the Devil (1999) MISSOURI + KANSAS

De Amerikaanse Burgeroorlog door de ogen van Lee. Speelt zich af in de grensstaten waar zowel de Union als de Confederatie aanhangers hadden.

The Wedding Banquet (1993) NEW YORK

Lee breekt door met dit relaas van een homoseksuele jonge New Yorker die zijn uit Taiwan overgekomen ouders een rad voor de ogen draait met een schijnhuwelijk.

Pushing Hands (1992) NEW YORK

Lees debuutfilm. Oude tai-chileraar verlaat Peking om bij zijn zoon in een voorstad van New York te wonen. Hij heeft het moeilijk met de westerse levensstijl.

Eat Drink Man Woman (1994) TAIPEI

Culinaire komedie over een oude meesterkok met drie eigenwijze dochters die met lede ogen aanziet hoe de hoofdstad van Taiwan door fastfoodtenten overspoeld wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content