Rock Werchter 2018

De stijgers Post Malone

Wie het is Een 23-jarige blanke Amerikaanse rapper.

wat het is Trage rap voor trieste millennials.

Grootste streaminghit Rockstar (1,1 miljard plays)

In streamingtermen afgetekend de grootste naam op Rock Werchter, hoofdzakelijk door Rockstar, een depressieve track over het rocksterleven van fuckin’ hoes en poppin’ pillies dat tot een anthem uitgroeide voor een generatie tieners en twintigers. Rockstar was het tweede meest gestreamde nummer van 2017, ná Shape of You, maar vóór Despacito. Verder specialiseert Post Malone zich in introverte chill-down rap. Werchter programmeert hem om twee uur ’s middags in een tent. Voor de collectieve waanzin van dag vier zult u er betrekkelijk vroeg bij moeten zijn.

Post Malone
Post Malone

Khalid

Wie het is Een 20-jarige Amerikaanse zanger.

wat het is Toegankelijke, soulvolle r&b die door verrassend veel mensen woord voor woord wordt meegezongen.

Grootste streaminghit Young Dumb & Broke (524 miljoen plays)

Niet te verwarren met Khaled of DJ Khaled. Khalid – bekend geworden nadat Kylie Jenner een nummer van hem op Snapchat had gebruikt – is goed op weg om een soort Adèle van generatie Z te worden. Met debuutplaat American Teen – strak geproducete, goed gezongen r&b die misschien net een tikje te braaf is – stond hij op plaats negen van de meest gestreamde albums van vorig jaar, tussen artiesten als Ed Sheeran, Drake en Bruno Mars. Ondertussen heeft hij al 3,1 miljard streams, vijf Grammy-nominaties en een track op de Black Panther-soundtrack verzameld. Young Dumb & Broke – niet het vrolijkste nummer – is een soort meezinger geworden. Om maar te zeggen: het is vreemd dat je dan nog moet verduidelijken dat Khalid ‘niet die gast van Aicha is’.

Khalid
Khalid

Marshmello

Wie het is Een 26-jarige danceproducer met een pot op zijn kop.

wat het is Betrekkelijk platte EDM-pop die het van haar gastzangers moet hebben.

Grootste streaminghit Silence, feat. Khalid (575 miljoen plays)

Een frappante headliner. De kans is namelijk groot dat u nog nooit van hem gehoord hebt. Marshmello is de pienterste gast in de EDM-scene van vandaag. Specialiseerde zich als producer en dj in het vergaren van streams met remixes en samenwerkingen met grote namen. Niet zozeer grote radiopop- maar wel grote streamingnamen als Khalid, Anne-Marie, Logic en Selena Gomez. Daarnaast weet hij hoe hij zijn merk moet verzorgen. Marshmello loopt rond als een levend logo met een masker op zijn kop en uitsluitend wit met rode outfits. Op Instagram poseert hij zo veel mogelijk naast Floyd Mayweather en Rick Ross – hij geeft dan ook toe dat een fotograaf in je buurt belangrijker is dan een tourmanager. Wordt verweten evenveel marketeer als artiest te zijn. Hij zal dat zelf niet ontkennen.

Marshmello
Marshmello

Rae Sremmurd

Wie het is Een rapduo uit Atlanta.

wat het is De betere commerciële trap.

Grootste streaminghit Black Beatles (512 miljoen plays)

U kunt hun naam niet uitspreken, maar u kent ze wel: hun Black Beatles was een paar jaar geleden de track waarop de Mannequin Challenge werd uitgevoerd. Minder geweten is dat de twee broers van het duo sindsdien, samen met namen als Migos en Future, tot de grote jongens van de trap zijn toegetreden, het genre dat op Spotify het meeste streams verzamelt. Teren op een imago van hyperambitieuze party harders, al blijven ze eruitzien als tieners. (De broers zijn halverwege de twintig.) Met No Flex Zone, No Type en Swang heeft Rae Sremmurd – ‘Ear Drummers’ achterstevoren – hun Spotify-teller in de miljarden gedreven. Benieuwd of ze dat ook in de namiddagzon van Rock Werchter kunnen verzilveren.

Rae Sremmurd
Rae Sremmurd

De daler Nick Cave & The Bad Seeds

De grootste zakker op de nieuwe affiche. Bij recensenten en mensen boven de dertig heeft Cave zich de jongste jaren tot halfgod opgewerkt, in streamingcijfers is daar weinig van te merken. Nu doet rock het sowieso minder op Spotify, maar toch: met 1,4 miljoen maandelijkse luisteraars bevindt Cave zich in de regionen van Jade Bird en Sevn Alias. Een van zijn meest beluisterde nummers is dan ook nog Red Right Hand, beter bekend als het introlied van Peaky Blinders. Blijkbaar kent het internet Nick Cave vooral als ‘die ene van dat lied van die Britse tv-serie, allee, met die zigeuners, je weet wel’. Langs de andere kant: wie hem vijf jaar geleden voor een halflege wei vol oudere jongeren zag spelen, wist al dat de kids al even niet meer down met Cave zijn. Blijft een opvallende vaststelling.

Nick Cave & The Bad
Nick Cave & The Bad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content