Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Beschuldigd van: drugsbezit

Tegenwoordig is hij een toegewijde family guy: gelukkig getrouwd, fiere papa van twee zoontjes, gedreven beoefenaar van kungfu en yoga, trouwe aanhanger van Hare Krishna en het boeddhisme. Maar er was een tijd dat Robert Downey Jr. vooral een toegewijde druggebruiker was: ongelukkig getrouwd, afwezige papa, gedreven beoefenaar van de crackpijp en heroïnespuit, trouwe klant van menige strafinrichting en afkickkliniek.

Het was een tijd waarin de acteur zo’n ongeleid projectiel geworden was dat hij tijdens filmopnames elke draaidag verplicht een drugstest onderging. Als hij al aan acteren toekwam, want een tijdlang was geen enkele insurance company bereid om het ‘risico’ Robert Downey Jr. te dekken. De veelgeprezen Hollywoodbelofte, die in 1992 zo indrukwekkend was doorgebroken met de biopic Chaplin, dreigde zijn eigen carrière te hypothekeren met onbedoelde slapstick.

Het begint allemaal met een banale wegcontrole op Sunset Boulevard in 1996. Robert Downey Jr. wordt aan de kant gezet voor speeding, maar blijkt ook ladderzat, apestoned en in het bezit van een maandvoorraad heroïne en een Magnumpistool. Een maand later houdt hij na een avondje stappen het huis van de buren voor zijn eigen woonst en crasht hij in een van de kinderkamers, vanwaar hij de volgende ochtend bewusteloos wordt afgevoerd naar het kantoor van de LAPD. Het komt hem op drie jaar voorwaardelijk te staan, met als voornaamste voorwaarde dat hij zich op gezette tijden moet laten controleren op het gebruik van verboden middelen. Wanneer hij tijdens de opnames van Two Girls And A Guy zo’n test mist, verwijst de rechter hem voor vier maanden door naar Los Angeles County Jail. Downey Jr. brengt er het grootste deel van zijn tijd door in de rehab-afdeling en komt er niet zonder kleerscheuren van af: aan een confrontatie met een inmate houdt hij zelfs een lelijke kras op zijn neus over.

Fast forward naar de eenentwintigste eeuw. Na zijn verblijf in de petoet zet Downey Jr. niet zonder succes zijn eerste stappen in televisieland, en wel als love interest van Ally McBeal in de gelijknamige advocatenserie, maar nog kan hij het spuiten en slikken niet laten. Er volgen ronduit gênante arrestaties: één keer wordt hij door de politie blootsvoets en high as hell uit een donker steegje in L.A. geplukt, een andere keer komt de politie na een anonieme tip zijn hotelkamer in Palm Springs doorzoeken en treft er gargantueske hoeveelheden coke en Valium aan. Downey Jr. wordt prompt ontslagen uit Ally McBeal, maar de bad publicity kost hem ook een rol in de film America’s Sweethearts en in Melinda and Melinda van Woody Allen omdat geen enkele verzekeraar nog voor de losgeslagen acteur durft in te staan.

Zijn advocaten weten een wisse gevangenisstraf om te zetten in nog maar eens een rondje rehab – voornaamste argument: zijn vader zou hem al op zijn zesde verslaafd hebben gemaakt aan joints – maar deze keer weet Robert Downey Jr. wel af te kicken en maakt hij zelfs een spectaculaire comeback. Een succesverhaal waar hij volgend jaar een toepasselijk vervolg aan breit als Perry Mason in de gelijknamige film over – jawel – een advocaat.

VINCENT BYLOO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content