Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

De poten en oren van Jenny – Als de heerlijke countrypop van Rilo Kiley u niet overstag doet gaan, dan wel de smachtende blik en dito teksten van zangeres Jenny Lewis.

Under The Blacklight Warner countrypop

Na Kylie, PJ Harvey en Louise Rhodes is er geen muzikante die ons zo gewillig op de knieën krijgt als actreuse, chanteuse en allumeuse Jenny Lewis. Dat ze doorgaans dartel rondhuppelt in nauwelijks van een zakdoek te onderscheiden rokjes en topjes zo doorzichtig als de poging die wij ooit waagden om haar in the sack te krijgen, zal daar wellicht voor iets tussen zitten. Maar voor u ons ervan beschuldigt niet met onze pen, maar met onze penis te schrijven: ja, wij hebben ook al eens naar haar geluisterd.

En dat moet u dringend ook eens doen, want zowel solo als met haar groep Rilo Kiley heeft Jenny Lewis al een paar fantastische country-, soul- en folkplaten gemaakt. More Adventurous, het doorbraakalbum van Rilo Kiley, wist bijvoorbeeld experimentele rock en heupwiegende americana tot een zeer geslaagd verstandshuwelijk te dwingen. Met Rabbit Fur Coat, het door Conor ‘Bright Eyes’ Oberst uitgebrachte solodebuut van Lewis, leverde de Amerikaanse dan weer een van de fraaiste soulplaten van deze nog jonge eeuw af.

En nu is er Under The Blacklight, de vierde en meest toegankelijke langspeler van Rilo Kiley tot nog toe. Het is een door country en soul beademde popplaat geworden, waarop Lewis het zelfs voor haar doen opvallend vaak over Het Beest Met De Twee Ruggen heeft. De wulpse kreetjes in het zompige The Moneymaker doen in ieder geval vermoeden dat het nummer niet over beursmakelaars gaat, terwijl er in Smoke Detector, een door stuiterende countryriedels voortgestuwde rocker, aan meer dan alleen een sigaret gezogen wordt: ‘I took a man back to my room / I was smoking him in bed’. Close Call, dat een b-kantje van Fleetwood Mac had kunnen zijn, zet de pro’s en contra’s van betaalde liefde op een rijtje, terwijl Lewis zich in Dejalo laat kennen als een nietsontziende femme fatale: ‘I got a tail if you wanna chase it / I got a tongue if you wanna taste it’.

Met afsluiter Give A Little Love, een aalglad en hopeloos repetitief R&B-nummer, staat er welgeteld één uitschuiver op Under The Blacklight, maar in het licht van die tien andere, hoogst zinnenprikkelende tracks zullen zelfs de zuurste puriteinen daar enige vergevingsgezindheid voor kunnen opbrengen.

Download nu

Under The Blacklight

15

Smoke Detector

Vincent Byloo

Partner Content