RESPECT MY AUTHORITAH!

Dimitri Dewever medewerker Trends

Laat allesverwoestende Nagasaki-scheten en onderga schuine Jodengrappen aan de zijde van Cartman in South Park: The Stick of Truth.

ACHTERGROND

Metahumor: Trey Parker en Matt Stone hebben in hun beruchte animatiereeks South Park veelvuldig de draak gestoken met World of Warcraft, en nu zijn ze zelf verantwoordelijk voor een role-playing game. Het duo schreef het scenario van South Park: The Stick of Truth, leverde de stemmen van de personages en overzag de visuele stijl. In tegenstelling tot het handvol al bestaande South Park-games zijn de makers er hier voor het eerst dus wel bij betrokken. Dat vertaalt zich in een strak georkestreerde authenticiteit, inclusief de vertrouwde groteske en controversiële thema’s, studentikoze onderbroekenlol en sarcastische maatschappijkritiek.

VERHAAL

Hoofdfiguur is een zwijgzame knaap die met zijn ouders naar South Park is verhuisd. Na het kiezen van je huidskleur, haarsnit en kledij trek je als groentje de straat op om nieuwe vrienden te maken. Het duurt niet lang of je maakt kennis met Eric Cartman, die je te pas en te onpas ‘douchebag’ noemt, en erbij loopt als een would-be Gandalf the Grey. Rampspoed alom wanneer als elfen vermomde pestkoppen aan de haal gaan met zijn Stok der Waarheid. Cartman geeft je de opdracht het magische relikwie weer te bemachtigen. Dune-knipoog: ‘Whoever possesses the Stick, controls the universe.’ Onderweg ontmoet je friends and foes.

NAGASAKI!

Vier beschikbare personageklassen (krijger, magiër, dief en Jood) bepalen de persoonlijkheid en speelstijl van de held. De open spelwereld kan vrij uitgekamd worden, al word je vaak opgehouden door bullebakken die een robbertje willen vechten. Dat gebeurt beurtelings maar bijzonder kwiek: je kiest je wapen en stijl en slaat bliksemsnel toe. Tijdig aanvallen van vijanden afslaan is van levensbelang. Vaak dien je met bevriende personages samen te werken. Er liggen ook her en der items verborgen, en het is mogelijk om napalmscheten te lossen, spullen uit huizen van vrienden te jatten en ouders af te ranselen.

VERDICT

Het unieke aan South Park: The Stick of Truth is dat je je midden in een aflevering van de tv-reeks waant. Fans van het eerste uur zullen zich verkneukelen aan de brutale stijl. Gamers zullen de vele referenties aan het rollenspelgenre appreciëren, maar na een uur of zes spelen wellicht nog iets meer diepgang en variatie wensen. Hou er ook rekening mee dat in de consoleversie zeven passages met tekstschermen gecensureerd werden. Zo krijg je een minigame waarin een dokter een abortus uitvoert op de speler, alsook een handvol anal probe-scènes niet te zien. De pc-versie toont alles in volle glorie.

SOUTH PARK: THE STICK OF TRUTH

PC, PS3, XBOX 360

UBISOFT

GAMEPLAY ****

GRAFIEK ***

GELUID ***

FOCUS TRAKTEERT WWW.KNACKFOCUS.BE

Win 3 x South Park: The Stick of Truth voor PlayStation 3

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content