DARREN ARONOFSKY

VS 2000, MET ELLEN BURSTYN, JARED LETO, JENNIFER CONNELLY. 00.00 – CANVAS

REQUIEM FOR A DREAM

Een van de blikvangers begin volgend jaar op het filmfestival van Rotterdam is een thematisch programma over film en drugs. Een typisch en recent voorbeeld van die zogenaamde ‘narco-cinema’ is Requiem for a Dream, een zowel formeel als inhoudelijk waanzinnige duik in de drugcultuur. Pi-regisseur Darren Aronofsky liet zich voor zijn tweede film inspireren door de gelijknamige roman van de vorig jaar overleden Amerikaanse schrijver Hubert Selby, Jr. die ook het scenario van dit confronterend junkiedrama schreef. De joodse weduwe Sara (een aangrijpende en Oscargenomineerde vertolking van Ellen Burstyn) heeft maar één ambitie: zo slank worden dat ze opnieuw in haar lievelingsjurk kan om deel te nemen aan haar favoriete tv-spelprogramma. Ze raakt verslaafd aan dieetpillen, met alle flippende gevolgen van dien. Haar zoon Harry (Jared Leto) en zijn vrienden dromen er dan weer van om succesvolle drugdealers in Coney Island te worden, maar ze raken zelf verslaafd.

Zoals je het van een zichzelf respecterende drugfilm zou kunnen verwachten, gaat er van Requiem for a Dream een hallucinerend effect uit. Aranofsky componeert een bij momenten visueel intrigerende pletwals van hypnotiserende beelden door het gebruik van extreme camerastandpunten en flashy, surrealistisch gemonteerde close-ups van pupillen en naalden: zijn semi-experiment bevat tot drie keer zoveel cuts als een doorsneefilm.

The Fast and The Furious * Rob Cohen, VS 2001. Bliksemsnelle, opgefokte bolides, een stevige dosis Vin Diesel-cool en flitsende, spectaculaire illegale straatraces, dat zijn de belangrijkste ingrediënten van deze verrassende zomerhit én variant op de exploitation-films uit de jaren vijftig die ook op de Vlaamse wegen voor een nieuwe rage wist te zorgen (20.20 – VT4) Baby Blood ** Alain Robak, FR 1990. Een zwangere circusvrouw zaait verderf en vooral hectoliters bloed met haar monsterachtige gemuteerde baby. Behoorlijk goor, smaakloos en sadistisch, deze zeldzame hondsbrutale Franse excursie in het horrorgenre (23.10 – Kanaaltwee) The Return *** Andrei Zvyagintsev, Rusland 2003. Een vistrip tussen een mysterieuze vader die lange tijd afwezig was en zijn twee tienerzoons draait uit op een beangstigende, mysterieuze en beproevende initiatietocht. Een fel opgemerkt en in Venetië bekroond debuut. (23.15 – La Deux).

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content