Regieaanwijzingen voor de liefde

Eerste zin In het verhaal waaraan Loek en Hanna werken moeten twee mensen elkaar krijgen.

Loek en Hanna, allebei eind de dertig en al een tijdje een koppel, schrijven samen een filmscenario waarvan regisseur Reinout eist dat het goed afloopt. Een gelukkig liefdesverhaal moet het worden, ook al is het liefdesverhaal waar ze zelf in verwikkeld zitten verre van gelukkig. Er wordt steeds minder gepraat en wanneer dat toch gebeurt, wordt er steeds minder gezegd. En dan is er de dreiging van buiten. Loeks oude vlam Violet zit met een kinderwens en kijkt daarvoor in zijn richting. Hanna wordt dan weer het hof gemaakt door een Marokkaanse acteur, waardoor Loek van de weeromstuit gaat uithuilen bij zijn ex Anne-Loes, wier relatie ook al op springen staat.

Franca Treurs Regieaanwijzingen voor de liefde groeide uit een feuilleton dat in vijftig afleveringen in de Nederlandse krant Trouw verscheen en helemaal in de stijl van haar bundels korte verhalen X & Y en Slapend rijk is geschreven: korte hoofdstukjes die dicht op de huid van de personages zitten en focussen op de mores van het hedendaagse bestaan. Net zoals in die bundels is de tekst ook nu weer van tekeningen voorzien door Olivia Ettema. Regieaanwijzingen voor de liefde toont vooral de ontreddering en de existentiële leegte van de hedendaagse mens. We zijn allemaal zoekende, hebben geen leidraad in het leven en stuntelen maar wat. Je moet meer regieaanwijzingen geven, zegt Reinout wanneer hij een eerste versie van het scenario van Hanna en Loek heeft gelezen. Zoiets behoort toch tot het verleden, reageren zij, tegenwoordig moeten acteurs zelf maar zien hoe ze hun rol gestalte geven.

Finaal lijden Treurs personages aan eenzaamheid. Ze slagen er niet meer in met anderen te communiceren en ze weten niet goed wat hun plaats in het maatschappelijke gebeuren is. Dat ene verhaal over God of ideologie is vervangen door talloze andere verhalen, wat ons meer autonomie heeft gegeven, maar waardoor er ook iets verloren is gegaan. Of zoals Anne-Loes de toestand van de hedendaagse mens beschrijft: ‘Als je niet weet hoe je het moet aanleggen om je wensen te verwezenlijken, omdat je niet weet wat je wil, denk je dan dat je ’t in de gaten hebt wanneer je doel is bereikt?’

Regieaanwijzingen voor de liefde ****

Franca Treur, Prometheus, 208 blz., ? 19,99.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content