Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Stemmenslag – Hoe ga je van ‘hanging chad’ naar George Bush? Via de tv-film ‘Recount’.

Reeks: ***Extra’s: **

Reeks.W van Oliver Stone was niet de enige prent die vorig jaar George W. Bush uitgeleide deed. In Amerika kwam enkele maanden voor de verkiezingen Recount op het scherm, een tv-film van HBO waarin getoond werd hoe de toenmalige president aan de macht was geraakt. Recount focust immers op de gebeurtenissen in Florida na de verkiezingen van 2000, toen de race tussen George Bush en Al Gore extreem nipt was en alles op de uitslag in de ‘Sunshine State’ aankwam. Het was de periode waarin er letterlijk om elke stem gevochten werd. Amerika en de rest van de wereld leerden het prehistorische kiessysteem van Florida kennen en termen als ‘hanging chad’ – het kleine kartonnetje dat aan de ponskaarten bleef hangen als de kiezer niet hard genoeg had geduwd – werden plots gemeengoed.

Het lijkt misschien onzinnig om drie maanden na de verkiezing van Obama nog eens te bekijken hoe zijn voorganger in het Witte Huis kwam, maar Recount is sterk genoeg om dat bezwaar te overwinnen. De film is een knappe reconstructie van hoe de twee kampen met rechtszaken en via de media het laken naar zich toe probeerden te halen en toont hoe absurd die dagen bijwijlen waren. Telkens als je zou kunnen twijfelen of het verhaal wel waarheidsgetrouw is, zorgt een fragment uit de tv-journaals van toen er trouwens voor dat je beseft dat niets verzonnen is.

Aangezien de makers van Recount een objectief werkstuk wilden maken, krijgen de twee partijen precies even veel schermtijd. Toch is het moeilijk om geen sympathie te krijgen voor de Democraten. Omdat Al Gore en de partijbonzen het spel zoveel mogelijk volgens de regels wilden spelen, was het Democratische campagneteam (onder leiding van Ron Klain, gespeeld door Kevin Spacey) eigenlijk niet opgewassen tegen de soms vuile trucs van de Republikeinen en de machtsmachine van Bush’ broer Jeb, toen gouverneur van Florida. Na afloop van Recount zult u dus nog beter weten waarom de verkiezing van 2000 ook wel eens ’the stolen election’ wordt genoemd.

Extra’s. Audiocommentaar door regisseurJay Roach (die wijlen Sydney Pollack te elfder ure verving) en schrijver Danny Strong, een gesprek tussen Spacey en de echte Ron Klain én eendocumentaire over de gebeurtenissen van 2000.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content