Discobol des doods – Er zijn ook andere methodes dan een – sssjplattt! – headshot om vijanden uit te schakelen. Ratchet en Clank gaan hun tegenstrevers dit keer genadeloos te lijf met discomuziek.

PS3

SCEE

Gameplay: 9 l Grafisch: 10 l geluid: 9

Ratchet, het pelsdier met de buitenmaatse moersleutel, en Clank, het eigenwijze robotje, vormen al vijf jaar een onafscheidelijk gameduo. Maar in hun eerste game voor de PlayStation 3 komen hun avonturen pas helemaal tot hun recht. De reeks staat al jaren garant voor kleurboektinten en een grafische stijl die zo weggeplukt lijkt van de tekentafels bij Pixar. Ratchet & Clank Future: Tools Of Destruction laat zich dan ook spelen als een interactieve animatiefilm over een stel vrienden dat het opneemt tegen een intergalactische tiran. Loepzuiver beeld, haarscherp geluid en geen enkele hapering tijdens het spelen: die tools of destruction zijn nog steeds het handelsmerk van de franchise.

Ook deze keer kan het duo terugvallen op een arsenaal wapens en gadgets dat James Bond groen doet uitslaan. Een machinegeweer dat kleine zaagbladen afvuurt, een raketwerper met napalmbommen, een elektronische zweep, het zijn nog maar enkele van hun conventioneelste wapens. Doel is zoveel mogelijk moeren en bouten te verzamelen, het betaalmiddel waarmee je alle wapens kunt tunen: schietsnelheid, vuurkracht, bereik en extra munitie. Maar de gadgets zijn pas echt te gek. Met de Transmorpher verander je een tegenstander in een dwaas uit zijn kop starende pinguïn, die je vervolgens zonder veel moeite de hersens kunt inslaan. Onze favoriet is echter de Groovitron, een spiegelbol met bijbehorende discomuziek die de vijand het op een onweerstaanbaar boogiën doet zetten – waarop het opnieuw een makkie is om hem de genadeslag toe te brengen met die uit de kluiten gewassen Engelse sleutel.

Even goed van pas komt het wapentuig dat als lijfwacht fungeert. Zo word je bijgestaan door een schietgrage zwevende robot en een zwerm nanomonstertjes die de machinerie van al te grote vijanden onklaar maken, en zijn er ectoplastische spierbundels met de arbeidsvreugde van een Albanese portier. Humor is al jaren hét kenmerk van deze reeks, waarin Ratchet zich dit keer bijvoorbeeld mag vermommen als een piraat met een houten been om door een beveiligde poort te geraken… maar niet alvorens hij de horlepiep heeft gedanst om te bewijzen dat hij echt wel een piraat is. Tools Of Destruction vereist geen voorkennis, maar Ratchet & Clank-veteranen zullen meer van de grappen snappen.

Geregeld wordt de magistrale platformactie afgewisseld met een missie waarin je met een ruimtetuig door vijandige sterrennevels warpt, of kan je met de maffe wapens loos gaan in een arena. Grafisch is dit misschien wel een van de mooiste, kleurrijkste en – wat de explosies betreft – meest spectaculaire games voor de nieuwe generatie consoles. Ook geknipt voor iets jonge gamers, die het spel volledig in het Nederlands kunnen spelen. Al moet gezegd dat de Nederlandse voice cast niet kan tippen aan de oorspronkelijke Engelstalige stemacteurs.

Roel Damiaans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content