21.30 – NED3

Niks tegen Herman Van Molle, Ben Crabbé – wij bekijken Blokken graag voor de sport – of Marcel Vanthilt, maar we hebben onderhand onze bekomst van het klassieke quizconcept. Het gaat er te braaf aan toe, naar onze bescheiden mening. Vanavond komt BNN, de ondeugende Nederlandse jeugdzender die eerder het drugstestprogramma Spuiten of slikken op de wereld losliet, op de proppen met Rat van fortuin. Daarin dienen vragen nog altijd beantwoord te worden, alleen moeten de kandidaten daarbij zogenaamde rattenstreken ondergaan. Ooit al eens proberen na te denken terwijl er iemand voor uw ogen stond te strippen? En als een muizenval dient als buzzer zal u ook wel even aarzelen voor u het antwoord geeft. ‘Het is de quiz die alle andere quizzen overbodig maakt’, claimt presentator Ruben Nicolai. Als het programma ook maar half zo hilarisch uit de hoek zal komen als zijn Britse voorbeeld Distraction, zijn we graag bereid om hem daarin bij te treden. Enkele voorbeelden:

Soms zit de knop – als het geen muizenval is – op de bips van een tegenkandidaat. Of moet een kandidaat eerst een borrelglas tabasco ledigen. Zoiets wordt best lastig na enkele vragen.

Heel leuk is ook de vragenronde op het toilet: wie het eerst plast, mag antwoorden. Weten de kandidaten meteen waarom ze voor de opnames een fles water moesten uitdrinken, en sindsdien niet meer naar het toilet mochten.

Een ronde verder moeten de kandidaten zichzelf afleiden tijdens het antwoorden, door wasknijpers en elastiekjes op hun hoofd aan te brengen. Diegene met de meeste prullaria op het gezicht krijgt extra punten.

Onze favoriet is de ronde in het bed: daarin moeten de kandidaten onder de lakens kruipen met een model. Eén is leuk, maar wanneer er drie aan je oorlelletjes liggen te lebberen gaat het wat moeilijker om te antwoorden. Deze ronde eindigt met een heuse lapdance.

Hoe leuk de voorrondes ook zijn, in de finale gaan alle remmen los. Er staat niet weinig op het spel: de winnaar mag naar huis met een mooie auto of een aktetas vol geld. Ze moeten wel álle vragen juist beantwoorden. Vanaf het eerste foute antwoord krijgt een verliezer uit de voorrondes immers de kans om de prijzen te beschadigen. Zo moest een Distraction-kandidaat met lede ogen toekijken hoe een concurrent met satanisch genoegen ‘loser’ in de motorkap van zijn nieuwe wagen kraste.

(D.M.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content