Hi-five

1. Bomans & Bomans (Radio1)

Documentaireradio op zijn best: gezapig en laidback, maar altijd interessant en intrigerend. Pat Donnez (zie ook Titaantjes) _ de enige radiomaker die echt klinkt alsof hij alles ter plekke uit zijn mouw schudt _ mag stilaan een eigen categorie krijgen.

2. Jongens & Wetenschap (Radio1)

De aanval is de beste verdediging en nog voor de start van de commerciële concurrentie gooide Radio1 met Koen Fillet en Sven Speybrouck wat extra gewicht in de strijd. Naar verluidt moet Jongens & Wetenschap verhinderen dat luisteraars na Voor de dag zouden ‘overlopen’, maar wij hopen stilletjes dat om negen uur de andere zenders een pak voor de broek krijgen.

3) Duyster (Studio Brussel)

De zondagavond schuifelt wat ongemakkelijk voorbij voor wie naar Duyster luistert. Sadcore, slow rock, alt.country, in dit programma hebben de treurwilgen van de rockmuziek het voor het zeggen. Niet bepaald een gezellige opwarmer voor de nieuwe werkweek, maar verdomd goede radio.

4) Voor de dag (Radio1)

Hier had natuurlijk evengoed Actueel of De Wandelgangen kunnen staan, want als nieuwszender is Radio1 nog altijd hors concours. Maar Voor de dag was wel verantwoordelijk voor de mooiste radiomomenten van het jaar, met het welles-nietes-spelletje tussen minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke en ondervoorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten Marc Moens en het hilarische interview met baron Toots Thielemans.

5) Groot Gelijk (Radio1)

Neen, dit is geen lofzang op de mening van ‘de man in de straat’. Wij zijn gewoon blij dat Groot Gelijk nu alleen nog maar op zaterdag op de radio komt, in plaats van iedere weekdag.

Lo-five

1. 4FM – Q-Music

Turn on, tune in, drop out. De met veel bombarie aangekondigde commerciële radiozenders blijken niet meer dan doorslagjes te zijn, zonder eigen gezicht en met heel weinig markante stemmen. Er mag dan nog plaats zijn geweest op de Vlaamse FM-band, wij zaten niet te wachten op opvullertjes.

2. Microkosmos (Studio Brussel)

In het voorjaar kwam Studio Brussel met deze reality-radio op de proppen, een luisterspel rond de belevenissen van een groepje randdebielen dat qua onnozelheid zelfs de reclamespotjes van Gamma met gemak versloeg. Ook op Studio Brussel verandert Nonkel Jef niet plotseling in Basil Fawlty.

3. Heldenmoed (Radio1)

Het zal wel niet politiek correct zijn, maar wij vinden Heldenmoed soms iets te highbrow om echt te beklijven. Ook al omdat presentator Kurt Van Eeghem een van de weinige mensen is die Cultuur ook kunnen uitspreken met een grote C.

4. French Quiz (Studio Brussel)

Zou iemand Chris Dusauchoit kunnen melden dat hij niet grappig is? Dank.

5. De nieuwsflits (Radio1)

Om nog korter op de bal te spelen, bedacht Radio1 enkele maanden geleden ‘de nieuwsflits’. Op zich geen slecht idee, alleen jammer dat er zo weinig nieuws in de nieuwsflitsen zat. Eén enkele keer werd zelfs gewoon herhaald wat twintig minuten eerder in het nieuws te horen was. Kun je in dat geval spreken van ‘een nieuwsflashback’?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content