Ze stonden al achter de microfoon bij dEUS, Sioen en Zita Swoon, maar tot nog toe gaven ze geen enkel interview. De eerste drie vragen aan de Belgisch-Congolese zussen Eva en Kapinga Gysel van Radio Candip.

Jullie zus Leonie zingt bij Arsenal, jullie broer Sam drumt bij Arno en zélf hebben jullie sinds kort een lidkaart van Zita Swoon. Is muziek bij jullie een genetische kwestie?

Eva: We zijn opgegroeid tussen de platen, ja. Onze vader werkte als ontwikkelingswerker in Bunia, Zaïre. Hij stampte daar onder meer een radiostation uit de grond om snel informatie te kunnen verspreiden, en hij deed daar ook de muziekkeuze voor. Dat radiostation heette Radio Candip – de afkorting van ‘Centre d’Animation et de diffusion pédagogique’.

Kapinga: Tijdens onze vakanties in Bunia en Gent begonnen we al snel te zingen en muziek te maken. Gewoon voor de fun en om de tijd te doden, geen haar op ons hoofd dat eraan dacht dat we daar ooit professioneel mee bezig zouden zijn. Eerst vormden we samen The Congee – de congé. Later werd dat Radio Candip.

Jullie maakten alleen muziek voor de fun, zeggen jullie. Hoe kwamen jullie dan bij groepen als Arsenal, dEUS en Zita Swoon terecht?

Kapinga: Puur toeval. Onze oudste zus Leonie werd een paar jaar geleden gevraagd voor de affiche van het Polé Poléfestival tijdens de Gentse feesten. Ze hadden iemand nodig die er een beetje exotisch uitzag en ze hadden haar opgemerkt op straat – vandaar. Kort daarop kreeg ze telefoon van een televisiemaker, die vroeg of hij een reportage mocht maken over ‘het gezicht van Polé Polé’. Hij filmde ook een repetitie van The Congee, en nadien kregen we de ene aanvraag na de andere. Eerst van Roland, dan van Sioen, en daarna van Zita Swoon.

Eva: Eigenlijk hebben we alles aan Stef Kamil te danken. Voor we met hem begonnen te werken, konden we werkelijk niets. We wisten niet eens dat er dingen als monitors en oortjes bestonden. Maar hij had echt abnormaal veel geduld met ons. ‘Het zit in jullie’, zei hij de hele tijd. ‘En ik ga dat eruit halen.’

Tom Barman huurde jullie al in voor ‘Pocket Revolution’, en zou naar verluidt ‘héél veel koortjes’ willen op de volgende dEUSplaat. Heeft hij al gebeld?

Kapinga: Is dit niet het moment waarop je ‘geen commentaar’ moet zeggen?

Eva: Ik geloof van wel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content