Quicksand (10)

Quicksand: waarom doodde Maja haar schoolmakkers?

Met Quicksand wil Netflix u nordic noir doen vergeten. Of juister: tonen dat de Scandinavische landen op tv-vlak meer te bieden hebben dan het onderkoelde misdaadgenre waarvoor ze internationaal bekendstaan.

Deze Zweedse Netflix Original kruipt in het hoofd van de achttienjarige Maja, nadat die een bloedbad heeft aangericht op haar school, en vertoont meer gelijkenissen met het broeierige Jessica Biel-mysterie The Sinner dan met het onlangs gestopte The Bridge. Dat is verrassend. De scenariste achter die noirhit, Camilla Ahlgren, pende immers ook deze thriller.

‘Mijn schrijfwerk voor Quicksand is niet te vergelijken met dat voor The Bridge‘, verklapt Ahlgren. ‘Dat was een origineel verhaal en deze nieuwe reeks is een adaptatie. Al had Netflix me deze job nooit gegeven als ik The Bridge niet had gedaan.’

Waarom was het zolang wachten op de eerste Zweedse Netflix Original? Je land staat toch bekend om zijn sterke misdaadliteratuur en -televisie?

Camilla Ahlgren: Pas nadat de productie van de Deense Original The Rain in gang was gezet, in 2018, ging Netflix echt in Scandinavië neuzen. Daarna duurde het even voordat het juiste materiaal zich aandiende. Tot ze op In dromen lieg je niet botsten. Die kans lieten ze niet schieten.

Wat trok je aan in die thrillerbestseller van Malin Persson Giolito?

Ahlgren: De vrouwelijke hoofdrol, Maja. Het boek is eigenlijk een lange monoloog die begint wanneer de politie haar arresteert voor het bloedbad dat ze op haar school heeft aangericht. Haar gedachten naar tv vertalen was enorm moeilijk, maar lang niet zo lastig als de actrice vinden om die zware last te dragen. Gelukkig dook Hanna Ardéhn op.

De auteur zegt dat Maja geïnspireerd is op Holden Caulfield uit The Catcher in the Rye. Hij is ongeveer de laatste aan wie je moet denken als je Maja tussen de lichamen van haar medeleerlingen ziet zitten met een geweer.

Ahlgren: Verkijk je niet op die gruwelijke start. Deze serie is géén misdaadverhaal maar een drama dat geleidelijk dieper graaft. Het is een psychologisch portret van een jonge vrouw wier leven drastisch verandert. We onderzoeken vooral waarom en hoe het zover kon komen. Kortom: Quicksand is een zoektocht, die zich ver buiten de grenzen van de noir afspeelt.

Nu op Netflix

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content