Wat

Sex and the City voor homo’s.

Wie

Met deze Amerikaanse versie van de controversiële Britse hitserie van Channel Four (vorig jaar te zien op Canvas) probeert kabelzender Showtime het succes te evenaren dat grote rivaal HBO oogstte met The Sopranos en Sex and the City. De taboedoorbrekende serie werd geschreven en geproduceerd door het team (ook privé al vijfentwintig jaar een vriendenpaar) Ron Cowen en Daniel Lipman dat ons al de tv-soap Sisters en het bejubelde An Early Frost (1985), de eerste tv-film over aids, schonk.

Oorspronkelijk zou Joel Schumacher (zelf een nicht van hier tot ginder) regisseren maar uiteindelijk werd voor een minder high profile regisseur gekozen.

Waarover

De actie is verplaatst van Manchester naar Pittsburgh maar het hartje van de staalverwerkende industrie blijkt ook over een paradijselijke en/of helse (dat hangt ervan af hoe je het bekijkt) gay scene te beschikken. De oversekste protagonist Brian (Gale Harold) is een gladde reclamejongen die niet alleen de hele tijd aan seks denkt, maar ook nog krijgt waar hij de hele tijd aan denkt. Zijn makkers Michael (Hal Sparks), Emmett (Peter Paige) en Ted (Scott Lowell) hebben iets minder succes in de homobars maar compenseren dit met het downloaden van porno op het net en het huren van videocassettes met titels als Schindler’s Fist. In dit milieu van door de wol geverfde versierders wordt dan een groentje geïntroduceerd, Justin (Randy Harrison). Justin (vijftien in de Britse versie, nu een tweetal jaar ouder) draagt overdag netjes zijn schooluniform maar zodra de avond valt, wordt hij ingewijd in de geheimen, rituelen en desillusies van de gelijkslachtige liefde, terwijl zijn bezorgde moeder (Sharon Gless) iets te nadrukkelijk over zijn schouder meekijkt. Brian is ook nog de vader van een kind; de moeder is zijn lesbische vriendin Lindsay (Thea Gill) wier joodse partner Melanie (Michelle Clunie) Brian haat omdat hij zijn zoontje niet wil laten besnijden.

Hoe

In navolging van het Britse origineel zijn de eerste 22 episodes (in Amerika is intussen al het tweede seizoen begonnen) gesneden op het ritme van een dansvloer-beat en wordt de kijker meegesleept door de roes van het dwangmatig versieren in de same-sex mekka’s.

Waarom

Nadat homo’s decennialang werden opgevoerd als psycho’s, kinderverkrachters, zelfmoordkandidaten en aids-slachtoffers, eindelijk een serie die zich concentreert op een aantal homo’s die zonder enig schuldgevoel in de eerste plaats flink van het leven willen genieten. En we weten allemaal wat dat precies betekent.

De L.A .Times noemt Queer as Folk ‘confused, conflicted – and improbably entertaining’, en dit kun je ook zeggen van de onbeschroomde hedonisten die erin rondparaderen.

Waarom niet

Bij sommigen schiet de serie in het verkeerde keelgat omdat alles om seks draait, terwijl er toch nog andere dingen in het leven zijn, zoals…(vult u zelf maar in, het schiet ons nu niet meteen te binnen).

Een andere vaak gehoorde klacht: omdat alles is toegespitst op de ‘dance, drugs & sex crowd’ wordt helemaal geen rekening gehouden met de grote diversiteit binnen de gay & lesbian gemeenschap.

Ook de onbeschroomde promiscuïteit van de hoofdpersoon (Brian neukt nu eenmaal alles wat beweegt) kreeg de wind van voren. ‘Onze show is niet politiek correct,’ bijt Lipman van zich af. ‘Het gaat niet over een dokter en een advocaat die knusjes in de suburbs wonen en hun poedel uitlaten. Wat wij tonen is nog heel braafjes vergeleken met hoe het er in West Hollywood, Chelsea (New York) en Castro (San Francisco) aan toegaat.’

Queer as Folk watchers zijn al druk in de weer geweest de Britse en Amerikaanse versie te vergelijken om te zien wie nu precies het verst gaat in het suggereren of etaleren van orale en anale seks. Hun verdict: Britannia Rules!

Watch out

Deze baanbrekende serie waarin de seksuele praktijken van jongens onder elkaar zeker naar Amerikaanse normen bijzonder expliciet, kleurrijk en nonchalant worden uit de doeken gedaan en waar tongen zich begeven waar geen Amerikaanse tv-tong zich ooit al heeft gewaagd, is memorabel over heel de lijn.

Wanneer

Vanaf 4/9 elke woensdag omstreeks 23u15 op Kanaal2

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content