Geen politici of showbizzlui meer voor Luk Alloo, dit najaar praat hij met ‘de gewone man’.Op dinsdag 2 september start hij op TV1 met ‘DiALLOOg’, een ’talkshow over emoties’.

1Een talkshow over emoties, wat moeten we ons daarbij voorstellen?

In DiALLOOg komen alle interrelationele fenomenen aan bod: geld, werk, kinderen, passie, maar ook vertrouwen, wantrouwen, ontrouw. Ik praat daarover met drie vaste gasten, die de zaken die besproken worden ook hebben beleefd. Het is een heel sec programma, back to basics, zonder publiek. Ik miste de conversaties op tv waarin mensen echt kunnen doorpraten.

2Zijn we nog niet murw door relatieprogramma’s? Op den duur bleek ‘Temptation Island’ óók over relaties te gaan.

Temptation Island is Britney Spears op speed, dat heeft niets te zien met een onderhoudend gesprek over de dingen des levens. Dit is geen programma met eyeliner, of een beetje snollerige reukwaar. In de televisiewereld heerst een ‘creatieve sfeer’ met heel weinig zin voor dosering. Ik kan bijvoorbeeld leven met twee leuke dating-programma’s, maar dit seizoen komen er tien aan. De kijker zal een indigestie krijgen.

3Zal je in de ton BV’s graaien?

Neen, er komen géén bekende koppen; mijn gasten zijn gewone mensen. Ze zijn wel gescreend op verbale vermogens: radio en tv maak je met mensen die zich mooi kunnen uitdrukken. Ik blijf op de achtergrond. Ik ben enkel een klankbord: de moderator langs de zijlijn die zorgt dat de dialoog verdergaat.

4Je was altijd sterk in het inlassen van opzettelijke stiltes, waardoor je gesprekspartner ongemakkelijk werd en tot confessies overging. Dat wordt dan nu toch moeilijker?

Het is niet mijn bedoeling om mensen ongemakkelijk te maken. Geen enkele gast- zelfs niet in Advocaat van de Duivel – heeft ooit willen weglopen. Je probeert nooit gratuit te zijn, hè. Maar: iemand die in the picture staat, moet niet zijn product promoten. Die moet ook iets durven zeggen.

5Vanaf volgende week is ook ‘Sportweekend’ er weer. Sommigen vonden dat programma een stap terug, maar ik had de indruk dat je je amuseerde.

Dat was ook zo! Een stap terug was dat niet: ik mocht altijd de projecten kiezen die ik echt graag wou doen. Voor mij is het leuker om een bijrol te spelen dan een programma te dragen dat me niet volledig ligt. Ik ben ook een echte, naïeve sportliefhebber: ik weiger te koketteren met kennis over sport.

6Hoe kijk je terug op ‘Eén Uur Tijdverlies’? Je moest voor de kijkcijfers heel wat water bij de wijn doen.

De Heilige Cijfers maken alles kapot, maar hey: ik ben behoorlijk flexibel en hou rekening met de wensen van de bazen. (lacht:) Ze noemen mij nog steeds een enfant terrible, maar ik ben godverdomme veertig jaar!

7En TV6? Komt die zender er nog eens van?

Ik vind nog altijd dat er plaats is voor een nieuwe zender: alles stagneert, mensen blijven niet meer thuis voor tv zitten, want er zijn geen highlights meer. Reality-tv hebben we gehad, dit seizoen worden we met dating-programma’s gebombardeerd. Ze doen maar.

Ik ben met Xinix (Alloo’s productiehuis; gva) gestart omdat ik niet in die logge apparaten wou stappen. Tot dusver hebben we enkel programma’s met mijzelf gemaakt, maar we zien wel.

8 Zijn jouw programma’s dan een soort tegengif?

Nee, ik had gewoon echt zin in dit programma. Dat is toch fantastisch? Ik wil iets zien, dus maak ik het gewoon zelf! Maar televisie blijft, objectief genomen, tijdverlies!

9Wat is jouw favoriete tijdverlies dan?

Een tv-avond voor mij betekent nu eens Ally McBeal, dan weer Sex & The City. Je kunt me ook een plezier doen met Guy Polspoel op Canal+, of Lieven Verstraeten in het Canvas-journaal om acht uur. Maar ik blijf al heel lang nergens meer bewust voor thuis.

10Waar erger je je aan?

Vooral aan de reclameblokken. Ik meen dat: Sterren & Kometen duurde veertig minuten, maar werd twee keer onderbroken. Je haalt de drive uit een programma en doet kijkers zappen.

De kijker is ook zijn klokvaste afspraken verloren: Jambers en De Laatste Show zijn uitzonderingen, maar bij VT4 bijvoorbeeld is het programmaschema stuurloos. Als kijker heb je er geen flauw benul van wat je zult zien als je de tv aanzet. Ik erger me aan diezelfde stuurloosheid in de media: meningen worden afgeknipt, verbloemd, er worden rookgordijnen opgetrokken. Ik hou niet van mistbankjes, maar van authentieke resolute meningen.

door gunter van assche

‘Een gesprek waarin mensen echt kunnen doorpraten. Dat mis ik op tv.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content