Jan De Smet (De Nieuwe Snaar) verzorgt de muziek bij ‘Woody’, de nieuwe productie van kindertheatergezelschap luxemburg, die zaterdag 29 maart in première gaat. Info: www.luxemburgvzw.be

1 ‘Woody’ draait rond liedjes van folkzanger Woody Guthrie. Weinigen weten dat hij ook veel kinderliedjes heeft opgenomen.

Naast zijn enorme repertoire sociaal bewogen folkliedjes, heeft hij ook een vijftigtal kinderliedjes uitgebracht. Die schreef hij voor zijn dochter Cathy. ’s Avonds zong hij voor vakbondsmensen, ’s namiddags liedjes voor kleuters.

2 Kinderliedjes associëren wij nu met K3 en M-kids.

En met de vraag of we er boekentassen van kunnen maken. Het is er niet voor gedaan, maar het is mooi meegenomen dat we met Woody een piepklein dammetje opzetten tegen die geprefabriceerde acts van nu. We geven de kinderen een idee van hoe kinderliedjes ook kunnen klinken. Ik kan me ook voorstellen dat kleuters ogen opentrekken als ze vlakbij echte muzikanten staan, met echte instrumenten. Stel je voor, zo’n contrabas vlak voor je neus. Dat moet indruk maken.

3 Wat was jouw eerste muzikale beleving?

Ik heb mijn eerste herinneringen van toen ik 5 of 6 was. De kermis die voor onze deur stond. Daar hoorde ik voor het eerst doo-wop, de eerste rock-‘n-rollnummers, Paul Anka en Elvis Presley. Drie keer per jaar drie dagen aan een stuk een bad van Amerikaanse rockmuziek.

4 ‘Je verzamelt ook maniakaal muziek uit die tijd.

Niet omdat het van die tijd is. Ik verzamel muzikale excessen, rariteiten, bizarre dingen die op vinyl geperst zijn en de fifties en de sixties hebben een schat aan materiaal opgeleverd. Omdat toen veel meer kon en mocht. Vroeger moest alles nog uitgevonden worden, vaak op avontuurlijke en speelse wijze. Met geknipte banden soundeffecten maken, is toch wezenloos veel interessanter dan een computergestuurde loop?

5 Je hebt geen ervaring met kindertheater, maar bij De Nieuwe Snaar zitten genoeg elementen die kinderen kunnen boeien.

Met De Nieuwe Snaar hebben we nooit specifiek kinderen als doelpubliek voor ogen. De laatste jaren is het wel traditie om op zondagnamiddag matineevoorstellingen te geven, voor een familiepubliek. Met Woody hebben we echt voor deze doelgroep gekozen, omdat die vaak wordt vergeten.

6 Zit de bewogenheid van Guthrie ook in zijn kinderliedjes?

Ja, maar op kindermaat. De thema’s gaan vooral over de leefwereld van die kleuters. Zoals de ongelofelijke blijdschap als je voor de eerste keer wakker wordt in een droog bed, I Woke Up In A Dry Bed.

7 Frank Vander linden heeft de teksten vertaald. Waarom hij?

We hebben een zestal tekstschrijvers gevraagd een liedje van Guthrie te vertalen. Wij hebben het beste gekozen, en dat was dat van Frank. Ik had het ook verwacht, want Frank is zeer vertrouwd met Woody Guthrie. Hij kon zich wellicht het best in diens geest verplaatsen.

8 ‘Woody’ is theater met muziek. Is het dan een musical?

Zeker niet. In een musical wordt te pas en te onpas een lied aangeheven om verder te acteren of om iets duidelijk te maken. Bij ons zijn de 14 liedjes aparte verhaaltjes die met elkaar niets te maken hebben. We hebben wel een logische volgorde uitgedokterd.

9 Zijn er nog artiesten van wie het repertoire zich toch tot zo’n programma zou lenen?

Ik heb vorig jaar een cd gekocht van They Might Be Giants. Die hebben een album gemaakt dat alleen maar voor kinderen bestemd is, in hun specifieke stijl van harmonieën, elektronica vermengd met akoestische instrumenten. Als ik ooit de tijd heb om daar iets mee te doen, graag. Niet zo bedoeld, maar toch geschikt zijn sommige nummers van Paul McCartney bij The Beatles, Blackbird, Ob-La-Di, Ob-La-Da. En natuurlijk de liedjes van Ringo Starr, Yellow Submarine op kop.

10 Was het jouw idee om die liedjes van Woody Guthrie naar het kindertheater te brengen?

Ja. Omdat ik wist dat die liedjes onontgonnen terrein waren. Weinig muziekliefhebbers wisten van het bestaan ervan. Via Happy Traum, een goede vriend van me die in Woodstock woont, en die nog met Bob Dylan heeft gespeeld, zijn we in contact gekomen met Norah Guthrie, de dochter van Woody, die over zijn muzikale erfgoed waakt. Zij was zeer enthousiast over ons initiatief. We kregen alle medewerking, ook al worden die teksten ten zeerste beschermd. Ze heeft ons gezegd dat ze graag een van de voorstellingen zou willen komen bekijken. Dat zou ik fantastisch vinden. l

door Eddy Hendrix

‘We LATen de kinderen HOREN hoe kinderliedjes kunnen klinken. Een dammetje tegen de geprefabriceerde acts van nu.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content