Jan Van Biesen, StuBru-radiomaker en top-DJ bewijst zijn draaikwaliteiten op de House Boulevard tijdens het Brusselse dansevenement Pay&Go Groove City. En ‘Switch 4’ verschijnt, de dance-verzamelaar die hij compileert.

1 Je draait in de house-zaal op Groove City, terwijl jij evengoed in de chill-out room kan staan?

Voor mij betekenen die categorieën niet zoveel. In de house-zaal kan ik als DJ wel meer variatie bieden: house leunt het best aan bij mijn stijl, maar ik gooi er ook techno tussen, net zoals ik soul in een techno-set steek.

2 Dansmuziek is volledig ingeburgerd. Daarmee lijkt het spannende underground-aspect ook weg.

Vroeger speelden DJ’s verschillende genres door elkaar, en draaiden ze ook heel wat langer. Ik constateer bij beginnende DJ’s een heel foute trend: eerst bepalen ze hun profiel, en gaan dan pas aan de slag. Die omgekeerde evolutie wordt helaas in de hand gewerkt door die strikte opdeling in genres.

3 Zie je na lounge, latin grooves en elektro al nieuwe evoluties aankomen?

Volgens mij is er een duidelijke beweging naar vereenvoudiging aan de gang: back to basics. Jonge generaties nemen een duik in de zogenaamde ‘oerklanken’; ze verdiepen zich in house en techno, zoals die in het begin klonk, waardoor groovy soulklanken jammer genoeg zelden nog aan bod komen.

4 Zelfs een leek als ik kan houseplaatjes maken op computer: goed hoeft dat niet eens te klinken. Wordt het graaien naar parels in de beerput?

Vroeger waren de middelen beperkt, maar artistieke geesten experimenteerden en kwamen zo tot spannende resultaten. Nu kan iedereen op zijn pc iets in elkaar flansen, waardoor het moeilijker wordt om goede dancetracks te ontdekken tussen een gigantische output van flutmuziek.

5 Jouw grote kracht als programmamaker van ‘Switch’ is om als collega met DJ’s te praten. Levert dat automatisch betere radio op?

Ik probeer steeds vanuit mijn eigen beleving interviews af te nemen. Ik hoop dat het programma daardoor een meerwaarde krijgt. DJ’s vinden het wellicht ook gemakkelijker om te praten met iemand die vertrouwd is met hun leefwereld.

6 60’s psychedelica vormen jouw roots en uit je autoradio klinkt zelfs klassieke muziek. Sijpelt daar wel eens iets van door in je DJ-sets?

Heel onbewust zal dat wel het geval zijn, denk ik. Ik luister naar zowat elk genre. Muziek is een heel levendige materie. Ik ben ook niet te beroerd om te zeggen dat ik de nieuwe van Kylie Minogue een fantastisch nummer vind.

7 De dance-cultuur stond steeds haaks op de rockwereld: dance eert een hogere levensstandaard, waar champagne en stijlvolle maatkledij deel zijn van het imago.

Fascinerend in elektronische muziek was het anonieme en mysterieuze: die stijlbreuk met de bestaande rockcultuur. De massale interesse ontstond pas toen er artiesten en DJ’s met een rockprofiel opdoken, zoals The Prodigy en Underworld, met de bijhorende smeuïge concertverhalen en splitten. Toen werd het – helaas – gewoon popmuziek.

8 Zijn DJ’s per definitie fuifgangers? De meeste DJ’s dansen zelf als harken en hebben soms een hoge nerd-factor.

Je merkt dat ook aan de muziek die ze spelen: die klinkt even houterig, zodat niemand er eigenlijk goed op kan dansen. Over het algemeen zijn dat dan ook gefrustreerde muzikanten die zich op de dansmarkt hebben gestort om enig succes na te streven.

9 Wie mag er in jouw top 3 van beste Belgische songs ooit?

(blaast) Dat is zo’n lastige vraag… Telex moet er ongetwijfeld in, maar eigenlijk kan ik dat niet zo goed zeggen. Voor mij is dat hetzelfde als een top 10 geven van gerechten: spaghetti op 1, en tandoori op 2… (lacht). Bij voetballers kun je op het eind van het jaar zeggen wie de beste is aan de hand van hoeveel goals ze gemaakt hebben, maar het is onbegonnen werk om een top 10 samen te stellen van de beste muzikanten, of de beste platen.

10 Iemand vergeleek DJ’s ooit met garçons: de één serveert al beter dan de ander, maar het blijven garçons. Is die hele DJ-cultus zo overroepen?

Natuurlijk! Daarom blijf ik bewust uit de limelights. Er zijn behoorlijk wat goede DJ’s, ik bepaal dat trouwens volledig in functie van hun muziekkeuze. Een DJ mag al zijn technische trucjes bovenhalen en naadloos alle platen aan mekaar rijgen, als zijn set me niks doet, vind ik er geen bal aan. Een goeie platenkeuze bepaalt voor het grootste deel zijn performance.

door GUNTER VAN ASSCHE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content