Mathias Coppens en neef Dieter trokken met een cameraatje en elk 100 dollar op zak van pool naar pool, op zoek naar de middernachtzon. Het resultaat ziet u in De Poolreizigers (vanaf 14/12 û 20.25 KanaalTwee).

1 Dit is je derde roadmovie. De eerste reeks van ‘The Road Ahead’ op TMF besloeg 22 dagen, deze trip duurde vijf keer langer.

De afstand tussen de twee polen is dan ook langer dan die tussen Zuid-Spanje en de Noordkaap. De twee series van The Road Ahead waren vingeroefeningen. Toen stonden Dieter en ik soms twee dagen aan een stuk vruchteloos te liften, en dat vonden we al zwaar. Maar deze keer hebben we écht heel erg afgezien, vooral in de jungle: de voortdurende angst, de vermoeidheid en ziekte… we zijn veel kilo’s verloren.

2 In de trailer zie je opnieuw de ellende en angst in jullie ogen. Wat drijft je dan in godsnaam drie keer na elkaar?

(lacht) We hebben een paar keer op het punt gestaan om er de brui aan te geven: we gingen kapot. Honderd dagen zijn heel intensief, maar achteraf haal je veel meer voldoening uit zo’n reiservaring – en het is interessanter om met een straf verhaal thuis te komen natuurlijk. (lacht)

3 Ik hoorde dat je de dood zelfs in de ogen hebt gekeken?

Tijdens de reis lag ik doodziek in een bootje dat ons vervoerde door de jungle: op een bepaald moment hoor ik een van die mannen tegen Dieter zeggen dat als ik het niet zou halen, ze me aan de boot gingen vastbinden. Zodat ik niet bij het eten zou liggen. (lacht) Het beste is dat ik Dieter daarop ook nog eens nichterig ‘ja’ zag knikken!

4 Jullie vertrokken bijna à l’improviste. Was er een vangnet voor als het mis dreigde te gaan?

We zijn met 100 dollar vertrokken. (lacht) In feite waren we beter af zonder vangnet. Ik ben ervan overtuigd dat Dieter en ik de reis nooit hadden afgemaakt als we wisten dat één telefoontje volstond om ons uit de miserie te halen.

5 Was jullie camera een gemakkelijke passe-partout door Amerika?

Hij opende alvast heel wat autoportieren. We waren een wagen nog maar ingestapt, en sommigen begonnen al hun levensverhaal. (lacht) Er was wel een probleem met onze working permit. Daarom zeiden we dat we allebei op het punt stonden om te trouwen, en dat we onze tocht filmden als bewijs aan onze vriendinnen dat we ons konden redden tijdens een wereldreis.

6 In de vorige series kreeg ik wel eens het idee dat jullie het verhaal aandikten: zo lagen jullie ’s nachts panisch in een tentje te wachten tot er beren kwamen. Er was in mijlen niets levends te verkennen.

Ik zweer het: er werd nooit iets in scène gezet. We zijn geen survivalexperten en al helemaal geen helden – we zijn schijtlaarzen die heel graag in onze zetel zitten. (lacht) Dieter en ik stralen een hulpeloze naturel uit en we wilden met het programma tonen dat de wereld niet gewelddadig is. Maar natúúrlijk waren we uit op sensatie. (lacht)

7 Je presenteert binnenkort ‘Tweelingen’ met je broer Staf, op VTM.

Staf en ik zijn in hetzelfde geïnteresseerd en we wilden al heel lang iets samen doen. Maar terwijl hij op Ketnet bezig was, heb ik wat mijn eigen weg bewandeld, vooral achter de schermen. Maar meer kan ik momenteel nog niet zeggen over dat programma.

8 VTM trekt na 15 jaar opnieuw weer heel wat VRT-gezichten aan. Géén toeval wellicht?

Ik heb weinig voor VRT gewerkt, maar ik denk dat VTM het nu vooral moet hebben van een heel toffe vibe. Bert Geenen en Jan Verheyen stralen iets van een vaderfiguur uit, waardoor we vanzelf ook meer durven. Het is gemakkelijk te gedijen in een klimaat waar men heel dicht bij de presentatoren staat, terwijl er bij de VRT misschien een iets vastere structuur is.

9 Je vriendin Dina Tersago start binnenkort met ‘Boer zoekt Vrouw’, een alternatief datingprogramma. Hoe sta jij als zaakvoerder van een eigen productiehuis tegenover die dating-rage op tv?

Het is een noodzaak voor productiehuizen. Alleen op creativiteit kun je niet doorgaan. Ik denk wel dat je een onderscheid moet maken in dat genre. Ik ken er het fijne niet van, maar Dina zou nooit toezeggen als ze het programma platvloers vond. Boer zoekt Vrouw is trouwens oorspronkelijk een Brits format, ontstaan vanuit het sociale drama van ongehuwde boeren.

10 Focus is samen met Radio 1 op zoek naar de beste Belgische songs aller tijden. Welke Belgische liedjes heb je gemist tussen de noord- en zuidpool?

Ik vind de laatste plaat van Roland schitterend. En daarnaast luister ik nog steeds heel graag naar Satelliet Suzy van Noordkaap. Ik hou ook van Arno en Les Yeux de ma Mère, en Rozanne van Wim De Craene mag er ook altijd bij. l

door GUNTER VAN ASSCHE

‘Eigenlijk ben ik een schijtlaars die graag in zijn zetel zit.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content