Wie zijn die lui die Sly Stallone in 1976 maar liefst drie Oscars meegaven voor Rocky? Hoeveel gouden beeldjes heeft de recordhouder op zijn schoorsteenmantel staan? En wat is in vredesnaam de Irving G. Thalberg Award? Vragen én antwoorden over de Academy Awards.

Wat is de Academy of Motion Pictures, Arts & Sciences?

Een non-profit beroepsorganisatie die in 1927 door filmbobo’s en producenten uit Hollywood werd opgericht. Oorspronkelijk waren er 36 leden; de eerste voorzitter was Douglas Fairbanks Senior, maar spoedig zouden andere iconen volgen zoals Frank Capra, Bette Davis, George Stevens en Gregory Peck. Het doel van ’s werelds meest glamoureuze vzw, die tegenwoordig meer dan 6000 leden telt? Filmprojecten stimuleren, de samenwerking tussen de verschillende beroepscategorieën binnen de filmindustrie bevorderen, technische innovaties en educatieve projecten ondersteunen, filmmakers vertegenwoordigen én ze jaarlijks over de bol wrijven in een mondiaal uitgemolken prijzenceremonie.

Wie zijn de leden?

Lui die iets in de filmindustrie te betekenen hebben – van regisseurs, over geluidstechnici tot laboranten – en die werden uitgenodigd door de Board of Members. Bovendien moeten aspiranten twee sponsors hebben die hun kandidatuur ondersteunen. Lidmaatschap kan steeds worden opgeheven, tenzij je door de leden in het eliteklasje van de Life Members wordt gehesen. Hoe seniel je dan ook wezen mag, jaarlijks krijg je je stembiljet opgestuurd. Dat biedt meteen een verklaring waarom de Academy – en we drukken ons eufemistisch uit – controverse uit de weg gaat en meestal uitblinkt in een conservatieve smaak.

Wat zijn de Irving G. Thalberg en de Honorary Awards?

Officieel: de lifetime achievement awards. Officieus: de schaamlapjes van de Academy Awards. Grote regisseurs die tijdens hun carrière steeds over het hoofd werden gezien, mogen dan alsnog met looprek en vals gebit het podium op om een beeldje te krijgen. Het overkwam Chaplin, Welles, Bergman, Antonioni, Kurosawa, Fellini en zelfs Hitchcock. En dit jaar is het de beurt aan Blake Edwards.

Wat zijn de meest tot de verbeelding sprekende records?

Het record van Walt Disney, die een heel arsenaal artiesten in zijn naam tegen een hongerloon liet tekenen en aldus 64 nominaties en 23 oscars wist te vergaren, kan nauwelijks nog worden gebroken. En ook dat van Meryl Streep en Jack Nicholson û de meeste individuele nominaties (13 en 12) – lijkt voorlopig wel even veilig. Veel leuker zijn dan ook de volstrekt overbodige weetjes zoals: wie maakte de meest onwaarschijnlijke oscarcomeback? (Jack Palance won in 1952 én 1992) Wat is de enige sequel die ooit de hoofdvogel afschoot? ( The Godfather 2) Wat is de kortste screentime om het blinkende ding te winnen? (Sylvia Miles had slechts 6 minuten nodig in Midnight Cowboy) Én de vraag waarvan ook u ’s nachts wakker ligt: heeft een Oscar ooit een oscar gewonnen? Jazeker: Oscar Hammerstein II voor zijn liedjes in Lady be Good en State Fair.

Is er ook een anti-oscar?

Gelukkig wel, al is het bij de Razzies – want zo heten ze – jaarlijks uiteraard nog veel moeilijker kiezen. De Golden Raspberry Awards, een parodie die de beroerdste films van het jaar honoreert, werden voor het eerst georganiseerd in 1981. En dat door filmreclameman John Wilson die zijn buik meer dan vol had van het promoten van allerlei onwelriekende bocht. Enkele helaas onver- getelijke winnaars? Bolero, Rambo 2, Cocktail, Showgirls, Battlefield Earth en – Madonna lijkt echt moedwillig in deze dingen te grossieren – het adembenemend ridicule Swept Away.

Vanwaar de naam oscar?

Volgens de legende: Margaret Herrick, bibliotheekhoudster van de Academy, vond het beeld sprekend op haar oompje Oscar lijken, een anekdote die door een journalist werd neergepend. In 1934 zou de naam vervolgens worden opgepikt door Hollywoodcolumnist Sidney Skolsky en door laureaat Walt Disney, waarna het koosnaampje plots gemeengoed werd. Volgens de feiten: niemand die er een flauw benul van heeft.

Wat zijn de geestigste pornoparodieën op oscarwinnende films?

Niet dat de vraag natuurlijk ook maar iets ter zake doet, maar ongein én absolute genreklassiekers – althans volgens kenners – als Sperms of Endearment, Driving Miss Daisy Crazy, Splendor in the Ass, Silence of the Buns, Guess who came at dinner of The Best Rears of Our Lives willen we u beslist niet onthouden. Hop naar de achterste regionen van de videotheek.

(D.M.)

De eregalerij van de Academy Awards staat vol zuipschuiten, gestoorden en mindervaliden.

Een onmogelijk karakter, een dubieus militair verleden, zin voor retorische pathos, wie kon Pacino de oscar nog weigeren?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content