Tine Van den Brande straalt dit seizoen vooral veel autoriteit uit, vanaf deze week in de zesde jaargang van ‘Flikken’ (elke zondag 20.35 – tv 1) en later in het jaar in het tweede seizoen van ‘Witse’. DOOR GUNTER VAN ASSCHE
1 Je vervangt Andrea Croonenberghs in de serie. Er wordt verwacht dat je de nieuwe ‘leading lady’ wordt.
Die druk valt mee, want ik ben maar heel kort leading lady. Na dit seizoen stop ik alweer met Flikken. Ik vervang Andrea ook niet echt: zij speelt nog een aantal afleveringen mee in deze reeks. Dan wordt ze vervangen door Tania Kloek. Zo nieuw is het nu ook weer niet om leading lady te zijn: ik speelde ook grote rollen in Deman en Diamant, maar series met vrouwelijke hoofdrollen zijn nu eenmaal dun gezaaid.
2 Je smeekt niet om aandacht, en volgens jou ben je daarom geen actrice in hart en nieren. Dat lijkt me een nogal harde analyse van jezelf.
Ik bedoelde eigenlijk dat acteren telkens heel hard werken is voor mij. Het gaat bij mij niet vanzelf, zoals dat bij een aantal collega’s die acteur in hart en nieren zijn wél het geval is. Met het ouder worden, vermindert het schreeuwen om aandacht bij iedereen.
3 Dit is de zesde reeks van ‘Flikken’. Hoe verklaar jij het succes?
De cocktail van moord en passie? Flikken is de langstlopende Vlaamse politieserie ooit, maar mij moet je niet vragen waarom: ik herinner me dat ik me voorbereidde op de grootste flop in jaren toen ik aan de opnames van Witse begon (lacht). Als je een graadmeter nodig hebt om het succes te peilen van politieseries, blijf je best uit mijn buurt.
4 ‘Acteurs voelen zich niet massaal aangetrokken tot politieseries,’ zei je ooit, ‘maar als je die rollen weigert, zit je zonder werk.’ Dat klonk niet erg enthousiast.
Ik haal mijn neus helemaal niet op voor politiedrama, maar het is wel een feit dat het al dit genre is wat de klok slaat. Maar dat neemt niet weg dat het heel leuk is om erin mee te spelen, en die series wérken ook.
5 Waarin verschilt ‘Flikken’ van die andere blauwe series?
Flikken is een veeleisende maîtresse: je hebt geen tijd om je met ander werk in te laten, en de combinatie gezinsleven/werk is behoorlijk kantje boord. Dat neemt niet weg dat ik er ontzettend veel plezier aan beleef.
6 Wil je na ‘Kurt & Courtney’ in de nabije toekomst nog documentaires maken?
Toen ik zwanger was, leek het me onverantwoord om drie maanden in zo’n productie mee te draaien. Ik vond het ook geen goed idee om met een klein kind rond te sjokken. Maar in andere omstandigheden zou ik niet lang twijfelen om weer met iemand als Nick Broomfield te kunnen werken.
7 Op VT4 kwamen mensen je vertellen hoe hun leven na ‘Beautiful’ is verlopen. Welk idee had je van hen? Uiteindelijk ging het over elk aspect van ijdelheid, wat acteurs niet vreemd is.
Wat mij vooral opviel, was hoe intriest die meeste verhalen waren, en hoe zielsgelukkig die mensen op slag worden omdat hun omgeving zich anders begint te gedragen tegen hen. Ik stond versteld van hun metamorfose: van grijze muisjes die enkel buiten komen als het donker is naar spraakvaardige mensen die trots naar de camera lachen.
8 Je vroeg jezelf af of je geen oude geest in een jong lichaam zou willen.
Ik denk dat je zoiets kunt overwegen als je vijftig, zestig wordt en als je weet dat de kans bestaat dat je daardoor weer actiever in het leven zou staan. De optie om jezelf te veranderen, leek me interessant naar aanleiding van een boek dat ik had gelezen. Daarin krijgt een oude man de kans weer een jong lichaam te krijgen. Ik mag niet vergeten te vermelden: mét dramatisch gevolg (lacht).
9 Je hebt ooit in de Himalaya rondgetrokken, en een Nepalese jongen heeft je toen een week lang op zijn rug naar beneden gedragen, omdat je niet meer kon lopen.
Op een bepaald moment brak er brand uit in de verte. Omdat ik gefascineerd was door het tumult struikelde ik en ik viel een paar meter lager. Mijn voet werd steeds dikker tot je geen verschil meer zag met mijn bil. Dat Nepalese dragertje zag er een erezaak in om me die berg af te dragen. Ik woog slechts 50 kilo, maar hij ook (lacht).
10 Waarom wil iemand uit eigen wil de Himalaya op?
(lacht) Zoals elke twintiger die een deel van de wereld wil zien, heb ik daar toen acht maanden rondgetrokken. De bedoeling was gewoon om zonder één vast plan wat rond te zwerven in India, dan Nepal en Kathmandu. Ik zag het niet als een overwinning op mezelf of een manier om me te bewijzen. Het was vooral een fijne tijd. l
Gunter Van Assche
‘IK BEN GEEN ACTRICE IN HART EN NIEREN. Het gaat bij mij niet vanzelf.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier