VOOR ‘ZOMER 2005’ ONTVANGT JAN LEYERS ZIJN GASTEN IN DE KONINKLIJKE GAANDERIJEN VAN OOSTENDE. (VANAF 6/6, MA-DO 22.30 – EéN) DOOR GUNTER VAN ASSCHE

PROGRAMMA VAN 4 tot 10 juni

1 Net als in ‘Hotel Titania’ zul je onder meer op het dak opnemen. Na de diepte-interviews, de hoogte-interviews?

Die locatie heeft meer met de sfeer te maken. Ik heb wel een band met de zee, vooral Oostende: de meest Belgische aller badsteden. In de Gaanderijen waar wij opnemen, nam Leopold II zijn maîtresses uit wandelen. Nadien gaf hij ze wellicht een beurt in het paviljoen, waar we nu de meeste gesprekken zullen houden.

2 Nieuw aan ‘Zomer 2005’ is ‘een blik achter de schermen, die de spontaniteit moet verhogen’. Wat moeten we ons daar precies bij voorstellen?

We hebben een green room: een soort wachtkamer voor de gasten, die een beetje doet denken aan het achterkamertje bij Jonathan Ross. De bedoeling is dat de gasten rechtstreeks in de talkshow kunnen, bijvoorbeeld terwijl ik met de hoofdgast praat.

3 Rust er geen vloek op zomerprogramma’s? Voor ‘Aan Tafel’ hadden critici én kijkers een kotszakje nodig.

Misschien is het wel een een no win-situatie, ja. Maar ik wil ook wel eens wat anders doen dan met Urbain Vermeulen over de islam praten.

4 Dit najaar presenteer je een nieuw debatprogramma op Canvas. Zat er sleet op de formule van ‘Nachtwacht’?

Toch niet, nee. Ik zag vorige week de laatste Nachtwacht, en ik vond dat het er geweldig uitzag. Maar na drie seizoenen was het gewoon tijd voor iets anders. Je moet op tijd stoppen.

5 Er wordt wel eens gezegd dat jouw sterkste interviewtroef je priemende blik is, gevolgd door stilte. Trainde je daarop?

Eerlijk: die priemende blik heeft meer te maken met mijn lenzen die soms wegschieten (lacht). Je ontlokt wel vaak meer aan mensen als je zwijgt. Sommigen kan je zelfs niet meer kloten dan door hen te laten uitspreken, want dan zeggen ze gegarandeerd een stommiteit.

6 Axl Peleman en Vive La Fête werken mee aan ‘Zomer 2005’. Televisie lijkt steeds interessanter te worden voor muzikanten.

Niet noodzakelijk, maar artiesten als Els Pynoo en Danny Mommens zorgen wel voor een speciale toets: ze zijn heel grappig. In hun rubriek Vive La Bête gaan ze elke week op zoek naar dierenliefhebbers. Ze lijken wel twee aliens in Bokrijk.

7 Je zegt dat je je meer dan ooit muzikant voelt. Vreemd, want je bent steeds vaker op televisie te zien.

Ja, maar toch maak ik meer dan ooit muziek. Met Soulsister brachten we om de twee jaar een plaat uit, de rest van de tijd zaten we gewoon te wachten aan het podium van Tien Om Te Zien. Dat is niet met muziek bezig zijn: dat is de poespas eromheen. De tijd dat andere muzikanten op café tegen elkaar zitten te klagen hoe miskend ze zijn, hou ik me gewoon bezig met tv.

8 Je nieuwe plaat komt in september uit. Je kondigt ze aan als je ‘pièce de résistance’.

Ik weet het: iedere muzikant zegt van zijn nieuwste plaat dat ze de allerbeste is. Maar met de hand op het hart: bij mij is dat écht het geval. Ik voel me gezegend dat ik als veertiger nog steeds een platencontract heb, en dat méén ik. Ik zie alleen maar mensen die gedropt worden.

9 Je speelt wel eens ‘Dat Ze De Mooiste Is’ van Clouseau. Geen spijt dat je die song als ghostwriter niet voor jezelf hield?

Niet echt, maar af en toe heb ik wel eens zin om over te schakelen op het Nederlands. Bart (Peeters) heeft het over die boeg gegooid, en ik las zelfs dat Stef Kamil Carlens een Nederlandstalige plaat zou willen maken. Mocht het er ooit van komen, dan zou ik songs als Dat Ze De Mooiste Is zeker voor mezelf houden. Een nummer als I’ve Just Begun To Fight, dat ik voor Natalia schreef, zou ik dan weer nooit zingen, hoe goed ik het ook vind.

10 En ‘Ya’bout To Find Out’? Idool-winnaar Joeri zei onlangs dat hij die song niet goed vond. Kwetst zoiets?

Nee. Tot nu heeft Joeri één hit gehad, is het niet (lacht)? We’re about to find out wat de toekomst voor hem nog zal brengen. Ik zal wel als een arrogante blaaskaak overkomen, maar je kweekt heel snel een olifantenvel. Iedereen heeft altijd een mening over je klaar. Als je daar je slaap voor laat, maak je jezelf alleen maar depressief.

Gunter Van Assche

‘DE TIJD DAT ANDERE MUZIKANTEN OP CAFé ZITTEN te KLAGEN HOE MISKEND ZE ZIJN, HOU IK ME GEWOON BEZIG MET TV.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content