PROGRAMMA VAN 28 mei tot 3 juni

TWEEDE KEER, GOEDE KEER? ‘OP ‘T VERKEERDE BEEN’, MET PRESENTATOR STAF COPPENS, WORDT OPNIEUW UITGEZONDEN OP VTM (Vr 3/6 û 21.05 VTM). DOOR GUNTER VAN ASSCHE

1 Is dit nu het tweede seizoen van ‘Op ’t Verkeerde Been’?

Néé! In het begin van het jaar zijn een paar afleveringen uitgezonden, maar The Farm kwam toen in de plaats. VTM wilde die reality-serie op hetzelfde moment beginnen als in Nederland. Toevallig viel ons programma daardoor weg. Ik was niet ontgoocheld, nee.

2 Stak VTM het programma niet in de koelkast omdat de kijkcijfers tegenvielen?

Hoeveel hadden we er? Toch zo’n 400.000 – The Farm hangt ook rond 500.000. Het gebeurt trouwens vaak dat een programma een slowburner blijkt. Kijkers moeten vaak gewoon vertrouwd raken met het concept.

3 Je drukt erop dat dit geen gewone candid-camerashow is.

Het is vooral een spelletje: hoe zwaar kunnen we een leugen over onze kandidaat aandikken? Vanaf wanneer geloven zijn beste vrienden het niet meer? Eén persoon konden we zelfs doen geloven dat zijn beste kameraad de bastaardzoon van koning Albert was, en recht had op de troon. Liégen dat de Vlamingen kunnen, liégen! Sinds dit programma vertrouw ik geen mens meer. Geloof me: de beste acteurs lopen hier gewoon op straat rond.

4 Zegt dat niet méér over de beperkte intelligentie van de Vlaming, dan over zijn acteertalent?

Toch niet, hoor. Ik denk dat onze leugens gewoon zo bizar zijn, dat ze weer aannemelijk worden. Zeker wanneer ze verteld worden door een goede vriend. We voorzien onze kandidaten ook van overtuigende bewijzen. Een brief van de koning doet het bijvoorbeeld altijd. (lacht)

5 ‘Op ’t Verkeerde Been’ zou een springplank voor je zijn. Welke grotere ambities heb je?

Springplank? Zo zal ik het zelf wel niet genoemd hebben. Ik zie dit programma gewoon als een fantastische kans. Natuurlijk hoop ik wel dat ik de volgende drie jaar aan de slag kan blijven. Intussen werk ik ook al aan een nieuw reportageprogramma voor VTM, maar ze hebben me op het hart gedrukt om daar niets over te zeggen.

6 Is het dan zo baanbrekend?

Dat nu ook weer niet, nee. ’t Is geen megaprogramma dat ieders mond zal doen openvallen, maar het is wél een leuk programma. En het zou gewoon jammer zijn mocht het nu al uitlekken.

7 Door je exclusiviteitscontract van drie jaar kun je ‘Stafari’ niet meer presenteren. Mis je dat niet?

Ik zou liegen als ik dat ontkende. Stafari was mijn lievelingsproject, maar de tijd was aangebroken om aan iets nieuws te beginnen. Het was pas idioot geweest als we Stafari hadden uitgemolken. Dat programma was me wel op het lijf geschreven: onnozel doen voor de klein mannen. Al doe ik natuurlijk even graag onnozel voor de rest. (lacht)

8 Is er veel competitie met je broer Mathias?

In ons werk niet, nee. Ik ben bijvoorbeeld heel fier op zijn reisprogramma De Poolreizigers. Zelf had ik dat nooit voor mekaar gekregen. Na een paar dagen was ik wellicht al spontaan beginnen huilen: ‘Laat me alsjeblieft naar huis gaan. Ik heb honger’ (lacht). Er is alleen sportieve concurrentie. We zijn allebei windsurfers, en nu lacht hij mij uit omdat ik mijn voet heb gebroken, terwijl hij twintig dagen gaat surfen in Tariffe.

9 Terwijl je broer door gevaarlijke gebieden liftte, ging jij in ‘Stafari’ het gevecht aan met een roofvogel. Jullie moeder moet gelukkig zijn!

We hielden allebei ons hart vast toen Mathias was vertrokken voor De Poolreizigers, hoor. Een Vlaamse fietser die van Oost naar West reisde, werd al na één dag vermoord. Maar op vlak van gevaar kunnen we elkaar echt overtroeven. Mathias zou nooit voor een leeuw durven staan, maar ik had het zeker in mijn broek gedaan als ik in Bolivia had moeten liften. Als we ooit nog iets samen doen, wordt het dus zeker iets anders. Ik zou best nog wel eens iets met hem willen doen, zoals De Meest Identieke Tweeling.

10 Aan ‘De Meest Identieke Tweeling’ hield je een vriendinnetje over, een van de kandidates nog wel. Vergeef me mijn indiscretie, maar kun je die twee uit elkaar houden?

Verrassend genoeg: stééds. Iedereen mag weten dat het heel goed gaat tussen ons. Maar verder wil niets kwijt over mijn privé-leven, tenzij dan dat de choco op mijn boterham deze ochtend weer van een uitstekende kwaliteit was. (lacht)

Gunter Van Assche

‘LIéGEN DAT DE VLAMINGEN KUNNEN, LIéGEN! IK VERTROUW GEEN MENS MEER.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content