Hoe goed ben je in bed, met welke filmster heb je het meest gemeen, wat voor type seriemoordenaar schuilt er in je? Op het internet wemelt het van de persoonlijkheidstests – ook wel blogthings genoemd – die aan de hand van een aantal indiscrete vragen nagaan hoe het met je ziel is gesteld. In X-Ray onderwerpen we voortaan wekelijks een mediafiguur aan zo’n alternatieve test.Jan Leyers presenteert deze zomer weer de talkshow Zomer 2006 (vanaf 5/6, ma-do, ca. 22.00 – één). Omdat de tijd haast geen vat lijkt te hebben op de eeuwig jonge Leyers kozen we voor hem de test ‘Past je gedrag bij je leeftijd?’.

DOOR HANS VAN GOETHEM

PROGRAMMA VAN 3 TOT 9 JUNI

Als je voor tv ligt te zappen, bij welk programma blijf je dan het gemakkelijkst hangen?

Bij zwart-witbeelden. Een documentaire over Che Guevara, Joseph Goebbels of iets op National Geographic: ik kijk gegarandeerd. Van die hippere programma’s zie ik CSI wel zitten. Het intrigeert mij wel om te volgen hoe een moord ontrafeld wordt. Alleen mag de camera wegzwenken als ze het mes in een lijk zetten.

Welk dessert kun je niet laten staan?

Wat dat betreft, heb ik geluk. Ik ben niet zo verzot op zoet. Als het op eten aankomt gaat mijn smaak bijna automatisch uit naar gezond. Ik moet geen discipline opbrengen om niet bij een frituur te stoppen voor een vette berenpoot. Serveer mij een bananasplit, en ik ben in staat om alleen de banaan op te eten.

Met wie deel je je leven?

Al vijfentwintig jaar met mijn vrouw, we zijn al samen van toen we samen op kot zaten. Met wat rekenwerk kan je dus al becijferen hoe oud ik ben. (lacht) Ik kan me na al die jaren wel voorstellen hoe mijn leven zonder haar zou zijn, maar dat zou geen aantrekkelijke situatie zijn.

Iemand vertelt je een sappig geheim over je beste vriend. Wat doe je?

Als het echt te gortig is en die mens er echt schade door kan lijden, dan ga ik hem wel inlichten. Maar anders: het ene oor in, het andere uit. Ik geloof roddels niet, want ze zijn toch nooit waar. Dat heb ik zelf ondervonden toen het rondging dat ik iets had met Karen van K3. Mocht ik dan nog op Gert Verhulst lijken!

Uit wat bestaat voor jou het perfecte feestje?

Geef mij maar gewoon een paar glazen wijn en een goed gesprek. Alleen beroepshalve beland ik wel eens op orgieën, en dan kun je me vinden waar de druiven zijn. (lacht) Tot dat soort mediafeestje heb ik mij nooit verplicht gevoeld.

Wat is voor jou de ideale carrièrezet?

Laat mij maar voortdoen met hetgeen waarmee ik bezig ben. Ik hoef er niet eens meer geld voor. Als ik voor een programma kies, is het om ervoor gewaardeerd te worden, niet omdat er veel mee te verdienen valt. Toen ik begin jaren 80 voor een muzikantenbestaan koos, was dat financieel zowat de domste keuze die je kon maken.

Wanneer heb je voor het laatst gelogen?

Dat moet toch al van mijn kindertijd geleden zijn, en dan nog. Mijn ouders waren niet zo streng dat ik het nodig vond om te liegen. Zeker niet over hoe lang ik was uitgeweest. Mijn moeder kon niet zo goed slapen dus bleef ze altijd op. Uitgaan tot halfzes zat er niet in want tegen dan begon mijn geweten wel te knagen.

Wat is de beste rockband ter wereld?

Geef dat lijstje eens? Guns ‘n’ Roses, The White Stripes of The Rolling Stones… En niet The Beatles? Geef dan maar The Stones, al blijf ik een Beatleman in hart en nieren. Ach, ik heb het niet zo voor namedroppen om je interessant te maken. Als ik een boek goed vind, maar iemand zegt me dat de schrijver niet oké is, dan haal ik mijn schouders op.

Word je met de jaren conservatiever of blijf je eerder progressief?

Ik verkies de Engelse term ‘liberal’. Progressief vind ik zo pretentieus klinken, alsof je al zoveel verder staat dan de rest. Mijn afkeer van dat woord heeft wellicht met muziek te maken, want ik krijg het van mensen die (meesmuilt) ‘progressieve muziek’ maken.

De uitslag: volgens de computer gedraag je je als iemand van 26. Tevreden?

Hahaha, that says it all. (grijnst) Maar ik moet toegeven, als het resultaat 56 jaar was geweest, had ik toch even moeten slikken.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content