Puur Persoonlijk

SUGAR JACKSON, samen met zijn coach RENALD DE VULDER. 'Een moderne Don Quichot'.

Woensdag 10/11, 22.35 – Canvas

Als er nu één man in ons land is die we liever niet van te nabij zouden volgen, dan wel Osei Bonsu ‘Sugar’ Jackson – de immer goedlachse bokser mept immers verdomd stevig door. Voor Puur persoonlijk liet de pas afgestudeerde filmmaker Lennart Stuyck zich echter niet afschrikken door de meer dan twintig knock-outs die de Ghanese Belg al op zijn naam heeft staan. En wat bleek? Sugar diende zelf ook flink wat klappen te incasseren. ‘Veel mensen dachten dat Sugars carrière over was.’

Als dat voor een filmmaker niet mooi meegenomen is: drama in de vorm van een dopingtribunaal…

Lennart Stuyck: Toen ik Sugar begon te volgen, was er nog geen sprake van de whereabouts – laat staan van een dopingschorsing. Mij ging het om zijn poging om zijn Europese titel terug te winnen nadat hij zijn laatste bokskamp verloren had. Zelf ben ik geen grote sportman en ik wilde wel eens weten hoe het voelt om aangemoedigd door een joelende massa door een spelerstunnel te wandelen. Pas tijdens een vergadering met zijn manager vertelde die dat Sugar enkele controles gemist had en dan later dat hem een zware straf boven het hoofd hing.

Dat moet – opgelet: flauwe woordspeling in aantocht – toch als een uppercut zijn aangekomen?

Stuyck: Vooral de onzekerheid was moordend. Sugar en zijn coach Renald (De Vulder; nvdr.) moesten zich voortdurend aanpassen: komt er een schorsing, komt er geen, mag hij volgend jaar voor de wereldtitel boksen… Ze hadden totaal geen vat op de situatie. Sugar leek een moderne Don Quichot. Het is wel erg mooi om te zien hoe Renald Sugar dan steeds weer probeert op te peppen. Zonder denigrerend te willen doen: eigenlijk is zijn coach een beetje als een moeder voor hem.

Toont zo’n stoere bokser dan zijn emoties?

Stuyck: Goh, Sugar is sowieso vrij gereserveerd, zelfs verlegen. Hij liet ons wel toe om hem te volgen, maar praat niet over wat hem bezighoudt. Toch zie je dat hij worstelt met die hele affaire. Je merkt dat hij tijdens trainingen minder hard slaat bijvoorbeeld. De onzekerheid woog. Wat me ook erg is bijgebleven: op een moment wordt van hem verwacht dat hij in zijn typische uitspraken – genre: ‘Ik ga hem opeten als een scampi’ – vervalt, en hij laat blijken dat hij dat rolletje eigenlijk beu is.

Nog enkele vooroordelen ontkracht gezien?

Stuyck: De bokswereld lijkt een erg harde wereld, maar iedereen is er supervriendelijk. Financieel hebben boksers het echter niet makkelijk. Iemand als Sugar is erg professioneel met zijn sport bezig, maar schept daar zeker geen bakken poen mee. Andere sporters hebben elke week wel een wedstrijd om zich voor op te laden, boksers moeten het stellen met slechts enkele kampen per jaar. Dan is het niet altijd makkelijk om te blijven trainen voor die ene piek. De grens tussen hemel en hel – of winst en verlies – is erg dun.

En om de kijkers meteen gerust te stellen: wordt de niet altijd even goed verstaanbare Jackson ondertiteld?

Stuyck: De hele documentaire ís ondertiteld. (Lacht) We hebben veel in de trainingszaal gefilmd en daar is nu eenmaal veel achtergrondlawaai. En Sugars uitspraak went wel, hoor. Het ding is: doordat hij zich soms wat moeilijker uitdrukt, denken mensen dat hij niet erg slim is. Maar geloof me: hij is níét dom. Wat hij zegt, houdt best wel steek. Let maar op.

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content