De grootste hits en de ergste missers uit de carrière van Julia Roberts.

1988 – Mystic Pizza

Verrassende hit die zich afspeelt in en rond een pizzeria in een klein Amerikaans stadje. Roberts vertolkt een promiscue meid die samen met haar overijverige zus en hun verlegen vriendin menig mannelijk hart sneller doet kloppen.

1990 – Pretty Woman

De combinatie Julia Roberts / Richard Gere bleek goed voor goud met deze moderne Assepoestervariatie, waarin zij een straatmadeliefje speelt dat ‘verlost’ wordt door een rijke zakenman.

1991 – Sleeping with the Enemy

Op het hoogtepunt van haar populariteit trok Roberts naar een piepklein stadje in zuidelijk Amerika om deze succesvolle thriller te draaien over een vrouw die alles in het werk stelt om haar knettergekke man te ontvluchten.

1991 – Hook

Spielbergs postmoderne Peter Pan-bewerking zette een punt achter Julia’s rijtje successen. De critici en het publiek waren niet mals voor haar enerverende vertolking van Tinkerbell én De Man Met De Baard noemde haar ‘onhandelbaar’.

1993 – The Pelican Brief

Na een sabbatjaar maakte Roberts een comeback in deze John Grisham-verfilming van Hollywoodveteraan Alan J. Pakula. Ze speelde een rechtenstudente die samen met een journalist (Denzel Washington) een gevaarlijke zaak bestudeert.

1996 – Mary Reilly

Julia was nog maar pas in haar eer hersteld of ze kreeg alweer de wind van voren door haar hilarische Britse accent in Stephen Frears’ mislukte Dr. Jekyll and Mr. Hyde-herwerking met John Malkovich als de zonderlinge wetenschapper.

1999 – Notting Hill

Hoewel ze het script maar niks vond – ze moest immers zichzelf spelen – wou Roberts kost wat kost samenwerken met het team achter Four Weddings and a Funeral. Een goede gok, want de prent herbevestigde haar status van wereldster.

2000 – Erin Brockovich

Een krachtige push-upbeha, Steven Soderberghs eigenzinnige regiestijl en een waargebeurd verhaal over een alleenstaande moeder die ten strijde trekt tegen een vervuilend elektriciteitsbedrijf: dat waren de ingrediënten die Julia haar eerste Oscar opleverden.

2007 – Charlie Wilson’s War

Roberts’ sociaal-politieke engagement schemerde door in deze satire van Mike Nichols over het bizarre pact tussen een decadente senator – vertolkt door Tom Hanks – en een conservatieve societydame, die samen de Afghanen helpen in hun strijd tegen de Russen.

2008 – Fireflies in the Garden

Roberts’ nieuwe film is een melodramatische draak waarin Julia de moeder van een getormenteerde auteur speelt. Alweer een bewijs dat het inschattingsvermogen van de actrice niet altijd optimaal werkt.

(S.T.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content